Тялото на Навални може никога да не бъде предадено на близките

Роднини и близки на Алексей Навални издирват в събота къде е тялото му, след като получиха официално уведомление за смъртта му малко след 14 часа предния ден. В единствената местна морга казват, че не е при тях. Екипът на Навални продължава д атвърди, че той е бил убит, но без да дава подробности. Няма и документирана причина за смъртта.

"Новая газета Европа" обясни вчера, не е ясно какво ще се случи с тялото на Навални, защото службата за излежаване на наказанията може съвсем законно да откаже да го предаде. Може и да не съобщят къде е погребан.

В публикацията има няколко примера, като първият е терористичния акт в Москва от 2022 г., когато десетки загинаха при нападението в театъра на улица "Дубровка". Две месеца след трагедията е направено изменение във федералния закон "За погребението и погребалните дела" така, че телата на убитите в резултат на "потушаване на терористична атака" не се предават на роднините. Руските власти се занимават сами с погребението на такива хора и дори не са длъжни да уведомяват близките за мястото на погребението.

Навални е в списъка на "терористи и екстремисти", но законът в случая не важи за него.

В руската практика обаче има случаи да не са предавани телата на осъдени, починали в затворнически колонии. Адвокат, който се е сблъсквал с тази практика, казва за "Новая газета Европа" при условие за анонимност, че това се случва, когато властите възнамеряват да прикрият малтретиране на затворник или други нарушения.

Тогава службата за затворите директно се позовава на факта, че телата на затворниците по обвинения в тероризъм и екстремизъм не трябва да бъдат "екстрадирани" (което не съответства на закона, но хоратане знаят). Или заявяват, че роднините не са идвали да приберат тялото.

Случаят с чеченския командир Салман Радуев, осъден на 25 декември 2001 г. на доживотен затвор за тероризъм и затворен в затворническата колония №14 "Белият лебед" в Соликамск. завършва с това, че той умира няма и година по-късно. В документите като причина е записан кръвоизлив с "неизяснен произход", макар да има свидетелства, че е бил изтезаван многократно. Радуев е погребан в покрайнините на гробището Боровское в Соликамск в немаркиран гроб, властите твърдят, че роднините не са изисквали предаване на тялото, а то така и не е препогребано.

Друго основание, според адвокат Валерий Ветошкин, може да се окаже страхът на властите, че симпатизанти ще организират спонтанен мемориал или място за поклонение, където човек, осъден по обвинения в екстремизъм или тероризъм, е погребан.

"Така през 2007 г. Елена Кармова и Кунак Гузеев се обърнаха към Конституционния съд на Руската федерация с жалба, че не им са им предоставени телата на синовете им, загинали по време на "специална операция" в Налчик през 2005 г. Тогава силите за сигурност убиха около 95 души. Освен това телата на загиналите са били кремирани, а не погребани, което противоречи на исляма, отбелязаха техни близки", пише "Новая газета Европа".

Съдът проверил дали законът за непредаването на тела отговаря на Конституцията и потвърдил: основанието е член 55, който позволява временни ограничения на правата и свободите на гражданите за "защита на конституционния ред, морала, правата и законните интереси на други лица и сигурността на държавата".

"[Освобождаването на тялото] може да създаде заплаха за обществената безопасност на други граждани, може да провокира масови сблъсъци и да доведе до нови жертви, а местата за погребение на терористите могат да станат обект на поклонение", се казва в решението на Конституционния съд.

Още тогава обаче имаше съдии, които се противопоставиха и нарекоха тази поправка в закона неморална.

Адвокат от Северен Кавказ смята, че руските власти може да се опасяват, че гробът на Навални ще се превърне в място за "постоянни некоординирани действия". "Решението на Конституционния съд директно гласи, че местата за погребение на такива хора могат да бъдат използвани като "култ към отделни екстремистки лица". Не виждам причина защо да не могат да обявят Навални за човек, който може да привлече "култовото преклонение" в гроба си. Освен това може по този начин да се опитат да скрият състоянието, в което е бил Навални", допълва адвокатът.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Случаен виц

Последни новини