Ветеранката Лоредана Берте излезе начело в класацията на фестивала в Сан Ремо след първата конкурсна вечер


Представителката на ветераните в италианската музика Лоредана Берте поведе в конкурсната програма на открилия се вчера вечерта фестивал на италианската песен в Сан Ремо, предадоха АНСА и „РАИ нюз“.

За 73-годишната бунтарка на италианския поп и рок това е 13-о участие във феста. През годините най-високата позиция, до която тя достигна, е 4-о място, а през 2008 г. дори беше дисквалифицирана заради плагиатствани елементи в песента й. Снощи след изпълнението на всички 30 песни в конкурсната програма и след гласуване на журито на журналистите, акредитирани да отразяват фестивала, музикалната ветеранка излезе начело с песента си „Pazza“ („Луда“).  Лоредана Берте е по-малката сестра на певицата Мия Мартини, починала през 1995 г., на която е кръстена наградата на музикалните критици, връчвана на фестивала в Сан Ремо.

След Лоредана Берте в челната петорка снощи останаха младата Анджелина Манго, която е потомка на музикално семейство, Анализа, която е известна с експериментирането с жанровете, Диодато, който спечели фестивала през 2020 г. и Мамуд, който победи във фестивала през 2019 г. и през 2022 г.

В първата вечер на фестивалната сцена специални гости бяха футболистът Златан Ибрахимович и скиорката Федерика Бриньоне.

Съводещият в първата фестивална вечер, певецът Марко Менгони, победил в конкурсната програма миналата година, изпълни някои от най-големите си хитове. Той се появи и със специален „филтър за целувки“ и оповести, че по този начин всеки може да целува, когото си иска. Така Менгони отправи препратка към един от скандалите, разтърсили фестивала миналата година – „еднополовата“ страстна целувка на рапърите Федец и Роза Кемикъл, която потресе привържениците на управляващата консервативна десница и заради която дори имаше разследване за непристойно съдържание, показано на фестивала, без да има предупреждение, че непълнолетни лица не трябва да го гледат.

Сред най-емоционалните моменти от първата фестивална вечер беше отдаването на почит на Тото Кутуньо, който почина на 22 август 2023 г. и който имаше 15 участия в конкурсната програма на Сан Ремо, сред които една победа (през 1980 г.) и шест класирания на второ място.

Вторият емоционален момент беше гостуването на Даниела Ди Маджо,  майката на младия музикант Джован Батиста Кутоло, убит миналата година пред заведение в Неапол по време на спор между две младежки групи заради място за паркиране. Престъплението потресе цяла Италия, защото убиецът тогава се оказа непълнолетен. Майката на музиканта прочете трогателно писмо до покойния си син, в което каза, че той ще продължи да живее чрез любимата му музика, която се представя на фестивала в Сан Ремо.

Конкурсната програма на феста продължава тази вечер. Големият финал е в нощта на 10 срещу 11 февруари.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини