Ракети от Ким за Путин: допинг за режима, нищо за народа

За първи път от 5 години насам севернокорейската икономика ще отбележи ръст - благодарение на оръжейните доставки за Русия. Обикновените хора в една от най-бедните страни в света обаче няма да усетят нищо от това.

Северна Корея е най-изолираната държава в света. Тази година обаче се очаква страната да отбележи икономически растеж за пръв път след пандемията. Причината - доставките на оръжия за Русия пълнят държавната хазна.

От август 2023 г. насам Северна Корея е извършила десет трансфера на оръжие. Южнокорейското разузнаване твърди, че става въпрос за около един милион броя муниции. Според друга информация - от американски сателитни изображения - Пхенян е доставил на руската армия и балистични ракети. Северна Корея и Русия отричат подобно нещо да се е случвало.

Тайната сделка между севернокорейския диктатор Ким Чен Ун и руския му колега Владимир Путин вероятно ще подсили икономиката на Пхенян, за която южнокрейската централна банка твърди, че възлиза едва на 22,6 милиарда евро през 2022 година.

Сделката с Русия може да заличи ефекта от пандемията и санкциите

Локдаун режимите по време на пандемията от коронавирус само усложниха ситуацията за севернокорейската икономика, която се сви с 4,5% през 2020 година. Още през 2016 г. обаче на Пхенян бяха наложени международни санкции за ядрената програма на страната и основния ѝ износ на въглища към Китай пострада. Двете кризи само задълбочиха трудностите в държавата, където 60 на сто от населението живее под границата на бедността.

„Икономиката се свива в последните пет години. Така че сделката за продажба на оръжия на Русия ще помогне да се осъществи растеж от около 1 процент през 2024 г.”, казва Ануита Басу от анализаторския хъб Fitch Solutions. Според нея прогнозите обаче са само догадки, тъй като Пхенян не споделя никакви данни за икономиката си. По-голямата част от информацията идва от Централната банка на Южна Корея и търговските партньори на Северна Корея.

През миналата година търговията на Северна Корея с Китай, който е най-големият партньор на Пхенян, се върна до предпандемичните нива от около 2,3 милиарда долара, съобщават от Пекин. Между 2016 и 2018 г. пък беше отчетен драстичен спад заради наложените на Пхенян санкции.

Експертката Басу нарича споразумението за продажба на оръжия на Русия „мегасделка“, но и според нея това е „отчаяна стъпка“ от страна на Русия, която е все по-изолирана в глобален мащаб.

Според Сеул Северна Корея е извършила поне 10 трансфера на оръжия към Русия       Снимка: Yonhap/AP Photo/picture alliance

Най-старият мозъчен тръст за отбрана и сигурност „Royal United Services Institute“ публикува доклад през октомври миналата година, в който се казва, че решението на Пхенян да предостави оръжия на Русия „подчертава сериозната опасност, която Северна Корея представлява за международната сигурност“. От тръста предупреждават също, че тази сделка „ще има огромни последици за войната в Украйна и сигурността в Източна Азия“.

Сектор отбрана е двигател на просперитета

Секторът на отбраната в Северна Корея е един от най-големите работодатели. Според изчисления там работят два милиона души от 26-милионното население на страната. Отбраната е един от двата най-важни за икономиката сектори, заедно със земеделието.

Доскоро Северна Корея сама обслужваше нуждите на армията си, но вече има няколко държави, на които продава своите оръжия и муниции - най-вече бивши съветски републики и държави от Субсахарска Африка. Повечето от частите за оръжията се внасят в Северна Корея от други държави с наложени санкции като Китай и Иран.

„Северна Корея се бори за две неща отдавна - първото е легитимност като нация, с каквато не разполага, тъй като Корейската война не е приключила официално. Второто е устойчива отбрана и армия, които са способни да защитават суверенитета ѝ”, обяснява Басу, като уточнява, че Русия помага за осъществяването и на двете цели.

Въпреки че сектор отбрана е особено важен за Пхенян, експертката се съмнява, че сделката с Русия за оръжия ще е от полза за Северна Корея. Страната от години разчита на международни помощи за изхранването на населението си и много хора страдат от недохранване и други здравословни проблеми.

След десетилетия на изолация Северна Корея днес е една от най-бедните страни в Азия      Снимка: Ed Jones/AFP/Getty Images

„Обикновените хора едва ли ще усетят някаква промяна, защото Северна Корея продължава да е автократична държава, където има много корупция“, казва Басу. „В същото време допълнителните приходи за отбрана ще подобрят способността на Севера да се финансира отвън. Така достъпът до вносни храни и технологии ще стане по-лесен“.

Очаква се страната да спечели най-малко милиард долара от продажбата на артилерийски муниции на Русия, посочват от „Блумбърг“. А балистичните ракети, които са нужни на Москва, обичайно струват по няколко милиона долара. Басу не е убедена доколко сделката е за директни плащания или по-скоро става въпрос за някакъв вид бартерно споразумение за икономическа помощ от страна на Русия.

Сделката за оръжия може да сближи Русия и Северна Корея

Икономистката отбелязва също, че Северна Корея, заедно с Русия, е прочута с големите си възможности в областта на кибератаките - държавата подготвя хиляди хакери. „Така че това може да е друга област, в която двете страни да работят съвместно занапред“, казва Басу пред ДВ.

Владимир Путин „показа готовност да посети Северна Корея в близкото бъдеще“, съобщиха от държавната информационна агенция на Пхенян. Това е още един знак, че двете държави търсят допълнително сближаване. Такова посещение ще бъде първото на руския президент в Пхенян от повече от 20 години. Путин и Ким вече проведоха една двустранна среща в Русия през септември миналата година.

Икономическите ползи обаче може да се окажат краткотрайни, ако тази година бъде намерено дипломатическо решение на войната в Украйна или ако Китай, който е основен съюзник на Пхенян, отслаби подкрепата си както за Северна Корея, така и за Русия.

 

Източник: http://www.dw.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини