Истерия в Русия заради хванатата с допинг Валиева

Истинска истерия избухна в Русия след обявяването на наказанието за употреба на допинг на фигуристката Камила Валиева, която минава за една от спортните любимки на президента Владимир Путин.

Тя беше уличена в употреба на забранени вещества по време на олимпийските игри в Пекин през 2022 година.

17-годишна рускиня беше хваната със забраненото лекарство "триметазидин". То е открито в нейна проба от 25 декември 2021-а, чийто резултат беше оповестен публично едва през февруари 2022 година по време на олимпийските игри.

По това време фигуристката вече беше спечелила златен медал в отборната надпревара, който вероятно ще бъде отнет, но се чака формално решение за това на Международния съюз по кънки (ISU). 

Спортният арбитражен съд (КАС) в Лозана днес наложи четиригодишно наказание на руската фигуристка за нарушаване на антидопинговите правила.

"Валиева е призната за виновна в нарушение на антидопинговите правила и е санкционирана с четиригодишен период от лишаване от състезателни права, считано от 25 декември 2021 година", се казва в изявлението на съда, което може да бъде обжалвано единствено пред федерален съд в Швейцария в срок от един месец. Адвокатите на Валиева ще може да сезират комисията за евентуални процедурни нарушения от страна на съда.

"Наказанието е прекалено. Не е ясно от какви подбуди се е водил съда. Сега преживяваме заедно с Камила и се готвим за обжалване", коментира шефът на комисията по спорт в Държавната дума Дмитрий Свищьов.

"Скоро тези олимпиади няма да ги има. Нека кажат нещо за астматиците, за американските гимнастички", заплаши бившият шампион по бокс и настоящ депутат от управляващата партия Николай Валуев.

Говорителят на Путин Дмитрий Песков също взе отношение.

"Разбира се, че не сме съгласни. Това е политическо решение от моя гледна точка", каза Песков.

Политическо или не, решението е факт, с който Валиева и особено Русия трябва да започнат да се съобразяват.

"Допингът при деца е непростим. Лекари, треньори и друг помощен персонал, за които е установено, че предоставят вещества, повишаващи ефективността на непълнолетни, трябва да бъдат държани под отговорност от Световния антидопингов кодекс. УАДА насърчава правителствата да обмислят приемането на законодателство (както някои вече са направили), криминализиращо допинг престъпленията за непълнолетни", пишат от Световната антидопингова агенция.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини