Хутите отидоха в Москва за инструктаж срещу САЩ и Израел

Делегацията на йеменските бунтовници бе на среща с руския зам.-министър на външните работи

Делегация на йеменските бунтовници - хутите, посети Москва. Тя е водена от говорителя на бунтовническото движение „Ансар Алла“ (официалното им наименование) Мохамед Абделсалам, който съобщи в „Туитър“ за срещата си със специалния представител на руския президент Путин за Близкия Изток и Африка и зам.-министър на външните работи Михаил Богданов.

Това е първа официална среща на хутите с руски държавни представители.

Според Салам била е обсъдена „необходимостта от увеличаване на усилията за оказване на натиск“ върху САЩ и Израел за прекратяване на войната в Ивицата Газа.

За срещата съобщи и руското външно министерство. В изявлението се казва:

„По време на обстойния разговор се състоя задълбочена дискусия по въпросите на цялостното уреждане на продължаващата почти 9 години военнополитическа криза в Йемен. В същото време беше подчертано значението на увеличаването на международните усилия за бързо създаване на необходимите условия за установяване на пълномащабен междуйеменски национален диалог под егидата на ООН.

Специално внимание беше отделено на развитието на трагичните събития в зоната на палестинско-израелския конфликт, както и на изостряне на ситуацията в Червено море в тази връзка. В този контекст остро бяха осъдени ракетно-бомбените удари, предприети от САЩ и Великобритания срещу Йемен, които са в състояние да дестабилизират ситуацията в регионален мащаб."

От средата на ноември хутите започнаха все по-често да често атакуват кораби в Червено море в опит да окажат натиск върху Израел да прекрати войната си в Газа, заплашвайки търговията по този жизненоважен за световната търговия маршрут. В плен на хутите са и двама български моряци от отвлечения кораб „Галакси Лидер“.

Заради нападенията САЩ и Великобритания нанесоха серия от ответни удари по подкрепяните от Иран бунтовници, като Вашингтон преквалифицира групировката „Ансар Алла“ в „терористична“ организация.

По време на преговорите с хутите руското външно министерство „остро осъди“ американските и британските удари, като заяви, че те са „способни да дестабилизират ситуацията в регионален мащаб“.

 

Източник: http://www.segabg.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини