Предричат края на парите в брой. Не и Бундесбанк.

Настъпва ли краят на плащанията в брой? Ако съдим по позицията на германската Централна банка - не. Бундесбанк очевидно защитава убеждението, че едно изцяло дигитално бъдеще с малко пари в брой крие опасности.

Настъпва ли краят на хартиените пари? Онези, които се тревожат от тази перспектива, имат предвид най-вече дискусията за ограничаване на разплащанията в брой, за да бъде овладяно прането на пари. В булевардните медии се появяват и други опасения. Например във връзка с идеята да се изтеглят от обращение дребните монети, понеже обслужването им е прекалено скъпо.

Сега емисионната банка Бундесбанк се опитва да разсее тези тревоги. Нейният гуверньор Буркхард Балц ясно заяви, че парите в брой са ключов елемент от финансовата инфраструктура на страната, която не може да се лиши от тях. Той обяви още, че Бундесбанк е подготвила и специална брошура за бъдещето на парите в брой, чието послание гласи: едно изцяло дигитално бъдеще с минимално количество пари в брой крие и определени опасности.

Хартиените пари имат предимства

Добре известни са предимствата на „хартиените пари“ пред дебитните и кредитни карти и разплащането по банков път или чрез електронен портфейл. Парите в брой функционират и когато няма ток или интернет, те лесно се транспортират, могат добре да се съхраняват и са съвсем ясно разпознаваеми. В условията на кризи или катастрофи „хартиените пари“ си остават единственото благонадеждно разплащателно средство, с което могат да се купуват стоки или да се извършват плащания.

Но дори в нормални времена парите в брой имат много предимства. За повечето хора е по-лесно да държат финансите си под контрол, когато плащат кеш. Щетите, които нанасят кибератаките срещу банкови сметки, са много по-високи, отколкото загубите от кражба на аналогови пари. Дребни дарения и малки дарове за децата на практика почти винаги се плащат в брой. А дали анонимността на хартиените пари е предимство или недостатък – това е въпрос на гледна точка. Гражданинът обикновено мисли за поверителността на плащанията, докато данъчните и правозащитните органи се тревожат най-вече заради сенчестите сделки, прането на пари и работата на черно.

Все повече безналични разплащания

Проучванията показват, че делът на парите в брой намалява. През 2019 година 58% от плащанията в Германия са извършени кеш, но само четири години по-рано разплащанията в брой са били 74% от всички разплащания. Според кьолнският институт EHI през изминалата 2023 година вече само 37,5% от клиентите са се разплащали кешово в търговията на дребно. И понеже разплащанията с хартиени пари стават все по-малко, обслужването на цялата кешова система се оскъпява. А това обременява банките, търговците и Бундесбанк.

За банките решаващи са разходите по поддържането на банкови клонове, на банкомати и на цикъла на обращението на хартиените пари. Тегленето на пари от гише или от автомат не носи никаква печалба на банката, ето защо броят на филиалите и на банкоматите вече от години намалява. Междувременно редица супермаркети предлагат на клиентите си като допълнителна услуга и теглене на пари в брой, така че достъпът до хартиените пари все още не е затруднен. Но ако в тези супермаркети все по-често клиентите плащат безкасово, тогава парите в брой и там ще станат кът.

„Парадоксът на парите в брой“

Колкото и да е странно, процентът на всекидневните кешови разплащания намалява, но масивът на парите в обращение нараства. Гуверньорът на Бундесбанк Буркхард Балц го нарича „парадокс на парите в брой“. Очевидно  невероятно огромни количества пари в брой се трупат като запас както от частни лица, така и от фирми, банки, но и от престъпници.

Преди 20 години емисионната банка отпечата банкноти на стойност 165 милиарда евро, а в края на 2022 тази стойност достигна 381 милиарда. Балц пояснява, че само през миналата година са били отпечатани още 21 милиарда евро.

Източник: http://www.dw.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини