Властите в Сирия: Милиони хора в страната са застрашени от невиждан глад

През декември Световната програма по прехраната обяви, че помощите за 2024 г. ще бъдат спрени

През последните години помощите за храна за милиони хора в Сирия намаляват многократно поради липсата на финансиране. Към края на 2023 г., вече бяха прекъснати хранителните доставки за 2,5 милиона души, съобщава Световната програма по прехраната, цитирана от Voice of America (VOA).

Даулат Ал-Шариф е от разселено семейство, което живее в бежански лагер. Съпругът ѝ работи в магазин за по-малко от 7 долара седмично. Жената споделя, че тяхното семейство зависи изцяло от помощите.

„В предходните години имахме късмет да не прекъсват доставката на хранителни пакети за нас, но сега това ще се случи. Ще останем без ориз, булгур, брашно и други важни продукти, необходими за изхранването на семейството ни. А животът в лагера без помощи ще бъде много трудно, защото не можем да си позволим да купим нищо“, споделя жената.

През декември Световната програма по прехраната обяви, че хранителната помощ за 2024 г. ще бъде спряна, а последните доставки за региона бяха направени през този месец.

Служителите, които следят за раздаването на помощите, влизащи в Сирия, твърдят, че хората там вече са гладни и скоро това ще се превърне в бедствие.

„Предупреждаваме, че предстои голям глад, който няма да може да се контролира“, каза Мазен Алуш, служител на пункта „Баб ал-Хава“ на границата между Сирия и Турция.

„Хората с увреждания, вдовиците и сираците не получават помощи, освен месечният хранителен пакет, който им беше предоставян досега. Макар той да не беше достатъчен, защото се разпределяше веднъж на всеки два месеца“, разказва пред Voice of America (VOA) Халед Мухамад от лагера „Медина“.

Служителите казват, че местните организации нямат пари за помощи. Сега им остава просто да се надяват, че ще се появи нов източник на така необходимата храна за бедстващите сирийски семейства.

 

Източник: nova

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини