Министър Богданов ще дели ДКК на четири

Държавните предприятия трябва да работят на пазарен принцип и да не разчитат на обществени поръчки, каза министърът на икономиката

Министърът на икономиката Богдан Богданов представи нова визия за бъдещето на Държавната консолидационна компания, под чиято шапка са близо двайсетина предприятия с различна стопанска дейност - от производство на оръжия до кисело мляко. От думите му стана ясно, че се обмисля възможност ДКК да бъде преструктурирана в четири отделни направления -  чисти технологии и кръгова икономика, отбранителна и аерокосмическа индустрия, хранителни и биотехнологии, критични минерали, метали и суровини.

Другата възможност е ДКК да бъде изцяло закрита.

Икономическият министър на няколко пъти вече обяви, че ДКК не може да съществува повече в сегашния си вид. На специален брифинг за отчитане на дейността си до момента и какво предстои през новата 2024 г. Богданов обяви днес, че целта е да се гарантира бъдещето на добре работещите предприятия и работните места на хората в тях.

„Приоритет на министерството е бъдещето на публичните предприятия под шапката на ДКК, в които работят над 5500 души. А това бъдеще минава през преструктуриране на ДКК, а може би и закриване“, каза министърът.

Анализът какво да се прави с ДКК, около която постоянно се завихрят скандали, все още не е готов. Но за повечето държавни дружества под шапката на холдинговата структура са направени одити и установените нарушения са изпратени към прокуратурата и следствието.

„Не трябва повече да се рискува предприятия да бъдат използвани като черни каси, през които са разплащани едни суми, предприятия без да имат някакъв фокус на развитие и дори без бизнес програми“, каза Богданов. Без да споменава имена той най-вече визира „Монтажи“, което погълна близо 600 млн. лв. за ремонт на язовири, без видим резултат.

Към закриване на ДКК не може да се пристъпи преди да се реши проблемът с теглени кредити за над 150 млн. лв. от държавната Българска банка за развитие, стана ясно от думите на министъра.

Затова новата цел по неговите думи е държавните предприятия да бъдат фокусирани в четири направления и индустрии - чисти технологии и кръгова икономика, отбранителна и аерокосмическа индустрия, хранителни и биотехнологии, критични минерали, метали и суровини. „Това са четирите основни направления, които ще гарантират, че държавните предприягия ще продължат да функционират ефективно, на пазарен принцип, без да разчитат на държавни поръчки. И без да има превъзлагания, които са основен проблем да се генерират щети за над 700 млн. лв.", каза Богданов.

Чрез преструктурирането значително щял да бъде намален и съставът на бордовете на тези предприятия, които към днешна дата са общо около 70 души. Очаква се новата при новата структура на управление директорските бордове да бъдат намаление до 20-30.

Министърът на икономиката отново се похвали, че ДКК е успяла да договори връщането на 45 млн. лв. от общо 80 милиона от фирмата-изпълнител на нереализирания правителствен комплекс. Още 13 милиона лева трябва да бъдат върнати до края на март, а анализът какво е извършила фирмата по този проект показвал, че още около 20 милиона лева също трябва да бъдат възстановени. Припомняме, че избраният без търг и конкурс консорциум „Планекс-ГЕС“ за изпълнител на проекта получи авансово през 2021 г. 84 млн. лв., като за целта ДКК изтегли кредит от ББР и заложи няколко от предприятията под своята шапка.

„Консолидационната компания има ресурс от над 90 милиона лева, с който ще бъдат погасени задължения към ББР. Така ще се вдигнат възбрани, наложени върху предприятията „Кинтекс“, „ЕлБи Булгарикум“, „Нити“, които са заложени като обезщетение. Оттук нататък приоритет е да мислим за бъдещето на тези предприятия“, каза министър  Богданов.

Бъдещето на ДКК ще бъде обсъдено в правителството, както и с икономическата комисия в парламента и партийните лидери от управляващата коалиция, а целият процес ще отнеме време. Попитан дали ще остане министър след ротацията на правителството през март, Богданов обяви, че това е политическо решение, в което екипът му не участва, а разговорите ще се водят между премиера, вицепремиера и лидерите на партиите, участващи в кабинета.

Министерството на икономиката продължава усилията да защити и държавната собственост в Пловдивския панаир, отчете още Богданов. След заведени дела акциите на държавата са обезпечени и те не може да бъдат прехвърляни. Очаква се до края на март държавата да си възстанови  29% от акциите, които сега са в община Варна. Изработена е и стратегия за развитието на Пловдивския панаир.

 

Източник: http://www.segabg.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини