Безпрецедентна атака в Украйна, обявиха въздушна тревога в цялата страна

Жертвите са 12, а ранените - десетки

12 жертви и десетки ранени при интензивен руски обстрел над цяла Украйна в петък сутрин. Властите съобщиха, че е била ударена училищна сграда в Одеса. Загинали са двама души, а ранените са 15. Сред тях има и деца. В цялата страна беше обявена въздушна тревога.

В Днипро жертвите са четири, съобщи областният управител. Ударени са родилно отделение и търговски център. Загинали има и в Запорожие, Харков и в град Лвов, до границата с Полша. Без ток са редица населени места. Според говорителя на украинските въздушни сили атаката е безпрецедентна по броя удари на различни места в един и същи момент. Президентът Зеленски съобщи, че към Украйна са изстреляни 110 ракети. В нападението били включени и дронове.

„Тази сутрин от шест и половина и докато не спряха сирените за тревога в 9.30 ч. преживяхме много силно напрежение. Три часа страх какво ще последва“, споделиха българи от Одеса пред БТА. „Много тежка и страшна беше тази сутрин. Нашата охранителна агенция предоставя услуги в улучения 17-етажен жилищен комплекс в града. Хората от екипа, които бяха на смяна в този момент, споделиха,  че ситуацията там е тежка. Има загинали, много са пострадалите,  има и разрушения“, разказа Виктор Топал. Българката Наталия Шкарупа сподели, че се събудила от силни експлозии. „Децата се изплашиха. По-голямата ми дъщеря се прибра за новогодишните празници вкъщи. Тя е студентка в Пловдивския университет и естествено след спокойния живот в България тя се стресна. Това е много ужасно. Страх за децата, за живота“, каза жената.

„Вече всички емоционално сме изтощени и изморени. Кога ще приключи тази война?! Взривовете бяха силни тази сутрин. Това е време, когато хората стават и се приготвят за работа. Не очаквахме такава масирана атака. Досега Одеса бе атакувана вечерно време или през нощта. Ужасно е“, разказва Людмила Вичева. Българската общност в Одеска област е трета по численост и наброява над 150 000 души според официалното преброяване в Украйна през 2001 г. В град Одеса живеят около 50-60 хиляди българи. Най-голямото компактно българско население е съсредоточено в Болградски, Измаилски и Белгород-Днестровски район.

Атаката идва няколко дни, след като украинците удариха руски боен кораб в Крим.

 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини