Мексико настоя пред Блинкън САЩ да отворят отново всички гранични пунктове

Мексико настоя пред гостуващия държавен секретар Антъни Блинкън американските власти да отворят отново всички гранични пунктове между двете страни, съобщи мексиканският външен министър Алисия Барсена. На този фон Вашингтон търси съдействие за пресичане на "незаконната миграция", предаде Ройтерс.

"Отварянето на граничните пунктове е първостепенна задача за Мексико", каза Барсена пред репортери. "Говорим за икономическата част, но и за структурните причини за миграцията."

Правителството на президента Джо Байдън иска помощ от това на мексиканския президент Андрес Мануел Лопес Обрадор за намаляване на миграционните потоци и справяне с рекордния брой хора, опитващи да достигнат границите на САЩ, ключов въпрос в навечерието на американските президентски избори през ноември догодина.

Само за тази година над половин милион души са пресекли опасните джунгли на Дариенския провлак на границата между Южна и Централна Америка - двойно повече в сравнение с миналогодишния рекорд. Много от тях бягат от бедност, престъпност и конфликти в родните си страни, а целта им е да стигнат до САЩ.

По-рано този месец американските митнически власти временно  затвориха за пет дни два от основните железопътни пунктове по границата, а други бяха безсрочно затворени, за да могат да се пренасочат служителите от тях за охрана на други невралгични места по границата, към които се насочват големи миграционни потоци.

Лопес Обрадор, който миналата седмица увери САЩ, че Мексико ще помогне за намаляване на мигрантския натиск, призова американския Конгрес да инвестира повече в бедните хора в Латинска Америка и Карибите, "вместо да изгражда бариери и огради с бодлива тел в реката и да мисли за издигане на стени".

"По-полезно и по-човечно е да се влагат средства в развитието на хората и ние винаги сме предлагали именно това", заяви мексиканският президент на пресконференция.

Той изрази очакване въпросът с миграцията да се превърне във водещата тема с оглед на изборите в САЩ догодина.

Лопес Обрадор също се срещна в столицата Мексико с оглавяваната от Блинкън делегация, която включваше още и американският министър на вътрешната сигурност Алехандро Майоркас.

"Сътрудничеството между САЩ и Мексико е от решаващо значение за благоденствието и сигурността на нашите страни, а и на Америките като цяло. Добре е, че (с президента Лопес Обрадор) обсъждаме тези въпроси, но и общите ни усилия за намаляване на нелегалната миграция", заяви Блинкън в социалните мрежи.

Вчера колона от хиляди мигранти и хора, търсещи убежище, се придвижаше от Южно Мексико на север (така наречените мигрантски кервани - бел. ред.) с надеждата да стигнат границите на САЩ. Много от тях са с малки деца.

"Няма за какво да се връщаме в страната ни, ако нямаме нищо там", каза Ноемия Сендехас, майка, която е поела по пътя към САЩ заедно с четирите си деца. "Аз идвам от Венецуела, а Венецуела е съсипана."

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини