Путин: Цялото крайбрежие на Черно море стана руско след Руско-турските войни

Цялото крайбрежие на Черно море стана руско след Руско-турските войни. Това обяви руският президент Владимир Путин в началото на годишната си пресконференция, на която отговаря на избрани въпроси на граждани и на журналисти. 

Въпросите, на които Путин отговори

В началото Путин обяви, че суверенитетът на Русия е застрашен и че "самото съществуване на нашата страна без суверенитет е невъзможно. Цялата страна не може да съществува без суверенитет". 

Телевизионният водещ Павел Зарубин зададе допълващ въпрос: "Кога ще има мир?"

"Ще има мир в Украйна само когато си постигнем целите. Те остават непроменени. Денацификация на Украйна, демилитаризация на Украйна".

Този коментар маркира своеобразно завръщане на реториката на Путин от началото на войната в Украйна, преди т. нар. втора фаза от "специалната военна операция", стартирана в края на март, когато Русия се примири, че не може да окупира цялата територия на Украйна и се фокусира върху източната ѝ част. Изглежда, че с разочароващото представяне на украинската контраофанзива Путин показва, че Русия все още се стреми към пълна капитулация на Киев.

Путин също бе попитан дали ще има нов кръг от мобилизация в Русия. Той увери, че страната разполага с достатъчно редовни войници и доброволци.

"Защо ни трябва мобилизация? Днес няма нужда от мобилизация."

Путин увери, че военната помощ за Украйна от Запада пресъхва и че скоро ще остане без чуждестранно оръжие, за да устои на руския натиск.

"Украйна не произвежда почти нищо, всичко идва от Запада, но безплатните неща ще свършат някой ден и изглежда, че това вече се случва".

Що се отнася до отношения с Европа и САЩ, Путин осъди "империалистическото" поведение на Америка, която сама си пречила. Западът носел вина за влошените връзки с Русия, която не е направила нищо лошо чрез инвазията си в Украйна.

"Ние не развалихме отношенията със Запада. Те развалиха отношенията с нас и винаги се опитваха да ни избутат на второ или трето място, пренебрегвайки нашите интереси", подчерта той. 

Последва дълга лекция за историята на Украйна от гледна точка на Кремъл, в която бе поместен коментар, който може да бъде интерпретиран по повече от един начини.

"Цялото крайбрежие на Черно море стана руско след Руско-турските войни. Това няма нищо общо с Украйна. Одеса е руски град, Крим е руски. Всеки знае това много добре. Те започнаха да си измислят исторически небивалици. Владимир Ленин им дарил териториите - как, след като СССР е създаден след това. С разпада на СССР се примирихме с това, но югоизточните части винаги са били важни за нас. По време на изборите винаги гласуваха за тези, които подкрепяха проруски политики вътре и извън Украйна. Това бе напълно задоволително за Русия, но след превратът през 2014 г. стана напълно ясно, че няма да ни позволят да изграждаме нормални отношения с Украйна".

Държавният глава похвали унгарския лидер Виктор Орбан и новоизбрания популистки премиер на Словакия Роберт Фицо. И двамата са противници на западната военна помощ на Украйна, а Орбан в частност изнудва Брюксел да отпусне милиарди евро помощ, задържана поради опасения за върховенството на закона в страната му, ако иска да си осигури подкрепата на унгарския министър-председател преди срещата на Европейския съвет на 14 и 15 декември.

"Те не са проруски политици", каза Путин по адрес на Орбан и Фицо. "Те са пронационалисти".

Въпросите, на които Путин не отговори

По-интересни обаче бяха въпросите, на които Путин не отговори.

Филтрацията на организаторите преди пресконференцията явно не е била много добра. Защото на екрана зад президента се появиха любопитни въпроси като:

"Защо вашата реалност се различава от нашата реалност?"

"Г-н президент, кога истинската Русия ще спре да се различава от телевизионната?"

"Може ли Русия да спечели война, докато е в "активна отбрана?"

Имаше и откровени призиви без питанки.

"Не се кандидатирайте за пореден президентски мандат. Дайте път на младите".

Обадиха се ядосани гласове от забравени руски републики.

"Дадохме газ на Китай, дадохме газ на Европа. Но кога ще има газ в Хакасия?"

"Защо кутия с яйца в Дагестан струва 550 рубли?"

Появи се въпрос, който може да ни накара да се възхищаваме на потентността на руската пропаганда. Или пък на чувството за хумор на някой шегаджия.

"Ако Зеленски се вразуми и атакува Запада, ще го подкрепите ли?"

Появи се въпрос, през който ясно прозираше отчаянието на питащия.

"Този въпрос няма да бъде показан! Искам да разбера - кога нашият президент ще започне да обръща внимание на страната ни? Нямаме образование, нямаме здравеопазване. Вървим към бездната".

Операторът обаче бе сръчен и бързо сменяше кадрите, когато неудобните въпроси неочаквано светваха на големия екран.

Миналата година заради войната в Украйна Путин пропусна този тв изблик на контролирана демострация на популярност.

Модератори на дискусията сега бяха прессекретарят на Путин - Дмитрий Песков, водещата от телевизия "Първи канал" Екатерина Березовска и журналистът от телевизия "Русия-1" Павел Зарубин.

Въпросите си гражданите можеха да задават на специален сайт в текстови или видео формат, на безплатни номера и през социалните мрежи "ВКонтакте" и "Одноклассники".

Източник: ClubZ.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини