Все още няма споразумение между страните на КОП28

В началото на последния ден от програмата на КОП28 в Дубай страните по Рамковата конвенция на ООН за изменението в климата все още не са постигнали решение по основните заключителни документи, съобщи бюлетинът на Международния институт за устойчиво развитие. Преговорите са продължили до късно през нощта и се възобновяват днес, предава БТА.

Страните трябва да се споразумеят по текста на първата Глобална равносметка – оценка на постигнатото по целите от Парижкото споразумение за климата от 2015 г., нови инструменти за финансиране на зеления преход и нови глобални цели за адаптация и облекчаване на бремето от климатичните промени и трансформацията на икономиката за най-засегнатите по-бедни страни. Дискусиите по проектодокументите, внесени от председателството на КОП28, се провеждаха основно при закрити врата. Пленарното заседание постигна само няколко решения, които не са свързани с основните заключителни документи.

Проектът за Глобалната равносметка е посрещнат с дълбока загриженост и е възприет като "крайно недостатъчен", посочва бюлетинът. Според повечето участници текстът не съответства на необходимото, за да бъде постигната целта за овладяване на глобалния ръст на температурите до 1,5 градуса по Целзий. Председателят на КОП28 Султан ал Джабер откри вечерното заседание на пленарната сесия на 11 декември с призива, че "сега е времето за решения". "Имаме текст, трябва да постигнем съгласие по него. Времето за дискусии приключва, сега е времето да вземем решение', каза той. Преди това той отмени насрочена предварително пресконференция.

Участниците в пленарната сесия одобриха няколко решения, свързани с процедури и одобрение на отчети на изпълнителни органи, свързани с Рамковата конвенция на ООН за изменение на климата. Делегатите са утвърдили Азербайджан за домакин на КОП29. Конференцията ще се проведе от 11 до 22 ноември 2024 г. Министърът на екологията и природните ресурси на Азербайджан Мухтар Бабаев е благодарил на страните от Източна Европа, че са подкрепили кандидатурата на страната му. България бе кандидат за домакин на КОП29, но бе блокирана от Русия и Беларус и след постигнатото политическо споразумение между Азербайджан и Армения, страната ни оттегли кандидатурата си и подкрепи Баку.

Бразилия ще е домакин на КОП30 от 10 до 21 ноември, конференцията ще се проведе в Белем, каза министърката на околната среда и климатичните промени на Бразилия Марина Силва. Тя подчерта символиката в избора на Белем, защото така КОП30 ще се проведе в Амазония - една от най-уязвимите екосистеми в света. Сред темите, които КОП28 завещава на председателството на Азербайджан, са и процедурите за вземане на решение в Рамковата конвенция на ООН за изменение на климата. Султан Ал Джабер отбеляза на пленарната сесия, че по време на консултациите не е постигнато съгласие по този въпрос, който ще е включен в предварителната програма на КОП29.

Днес е годишнината от постигането на Парижкото споразумение за климата, обявено след дълги и тежки спорове на 12 декември 2015 г. То влезе в сила на 4 ноември 2016 г. и е подписано от 195 страни, сред които и България.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини