Комисията по енергетика към НС с изнесено заседание в ПАВЕЦ „Чаира“

Изображение 1 от 3

    Комисията по енергетика към НС проведе изнесено заседание в ПАВЕЦ „Чаира“, на което народните представители бяха запознати подробно със състоянието на централата. Бяха представени и резултатите от доклада на швейцарската компания AF-Consult Switzerland AG (AFRY Schweiz AG) за коренната причина за аварията с хидроагрегат (ХА) 4 от началото на 2022 г.

    Швейцарското дружество е извършило анализ и проверка на дейностите по време на експлоатацията и рехабилитацията на съоръженията в централата, компютърно моделиране на процесите и изследване на проби от метала в германска лаборатория. Докладът посочва силна амортизация на ключови съоръжения от хидроагрегата, като подчертава че повредите са нетипични за подобен тип съоръжения в световната практика. Като основни причини за настъпилата авария се посочват оригиналния дизайн на турбината, който създава високи локални напрежения, и частично повърхностно разрушаване на метала. Те водят до натрупване на умора в материала. Тези фактори са довели до инцидента.

    Народните представители бяха запознати и със сценариите и Пътната карта за въвеждане на ПАВЕЦ „Чаира“ в редовна експлоатация.
    Прогнозният ремонт на хидроагрегати 2 и 3 е с планиран срок 12 месеца за всеки от тях, като поради техническите специфики на централата, ремонтът трябва да се извършва поетапно. Ремонтът на ХА2 ще започне в началото на 2024 г.

    За възстановяването на ХА1, който е спрян превантивно поради установени повреди на турбинното оборудване още преди започването на рехабилитацията, се водят интензивни преговори с оригиналния производител. ХА4 изисква подмяна на цялата турбина и възстановяването ще отнеме повече време – приблизително 36 месеца от подписването на договор с избран изпълнител. Към настоящия момент се финализира тръжна документация за избор на изпълнител.

    В заседанието участваха министърът на енергетиката Румен Радев и изпълнителният директор на НЕК Мартин Георгиев, като те запознаха народните представители със съоръжението и плановете за ремонтните дейности.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини