„Хамас“ обяви, че висш командир на „Ал Касам“ е убит

Военното крило на „Хамас“ съобщи, че висш командир от Северна Газа е убит във войната с Израел, предаде „Асошиейтед прес“ в ранния следобед на 26 ноември, съобщи „Дневник“.

Бригадите „Ал Касам“ - военното крило на Хамас, обявиха смъртта на Ахмед ал-Гандур, известен още като „Абу Анас“ - член на военния съвет на групата и командир на Северната бригада на „Хамас“ (една от петте бригади).

Той е най-високопоставеният член на „Хамас“, за който се знае, че е бил убит във войната, предизвикана от атаката срещу Израел на 7 октомври. Военната група не каза кога и къде е бил убит. Бригадите „Ал-Касам“ потвърдиха смъртта на още трима свои командири.

Израелската армия твърди, че е убила хиляди бойци, без да предоставя доказателства, включително няколко командири от среден ранг, които е идентифицирала поименно, отбелязва АП.

Според базирания във Вашингтон „Проект за борба с екстремизма“ Ал-Гандур, за когото се смята, че е бил на около 56 години, е преживял най-малко три израелски покушения срещу живота му и е помогнал за планирането на трансгранична атака през 2006 г., при която палестински бойци заловиха израелски войник.

На 26 ноември - в третия ден от сключеното четиридневно примирие в Газа, палестински здравни служители съобщиха, че за период от 24 часа израелските сили, действащи в окупирания Западен бряг, са убили най-малко осем палестинци, включително най-малко един бунтовник. Един от убитите е бил тийнейджър, каза министерството.

Израелската армия съобщи, че е убила петима палестинци в престрелка по време на операцията си в бежанския лагер в Дженин при ареста на палестинец, заподозрян в убийството на израелски баща и син в автомивка на Западния бряг по-рано през годината.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини