Отвлеченият в Червено море кораб е опасен прецедент, исканията ще са политически

Отвличането на кораба с българи в екипажа в Червено море от йеменското движение хуси е опасен прецедент, коментира пред БНР вицеадмирал от запаса Пламен Манушев, бивш командир на Военноморските сили.

Този случай пренася конфликта от Ивицата Газа в морските пространства, посочи той. 

Манушев очаква, че исканията за освобождаване ще са политически.

Бойците хуси не са като сомалийските пирати, които пленяват кораби за откуп, отбеляза вицеадмиралът.

От йеменското движение хуси досега не е имало отвличания на кораби, но те обявиха, че ще предприемат действия спрямо израелски кораби, припомня Манушев.

По думите му не е лесно да се превземе кораб с такива размери. Най-вероятно е бил използван вертолет, а действията са планирани прецизно.

"Това е автовоз, огромен кораб, около 190 метра, 32 метра широк, 45 метра висок. Екипажът е плавал рутинно и е минавал покрай бреговете на Йемен", посочи Манушев.

Трябва да се работи за безопасността на екипажа и да се създаде кризисен щаб. Само МВнР няма да може да се справи с проблема, защото посолството ни там не работи, коментира още той.

В Йемен има над 6000 души, завършили в България, и тези контакти следва да се издирят. В страната има изключително положително отношение към българите, подчерта експертът.

Властите в Йерусалим обвиниха Иран, че корабът е бил отвлечен от хусите по негово нареждане.

„Единственият път за информация е Иран, но той трудно комуникира с външния свят. Тепърва ще се водят преговори, но при всички положения те ще минат през Иран“, каза в предаването „Тази сутрин“ бившият зам.-външен министър Милен Керемедчиев.

"Ситуацията е много комплицирана, а този казус има три аспекта – чисто българският, регионалният и в международен план. България няма как да играе сама, а заедно със своите партньори трябва да се опита да влезе в контакт не толкова с похитителите, колкото с поръчителите на тази акция – Иран", коментира арабистът проф. Владимир Чуков пред Нова тв.

Пленяването на кораба става на 19 ноември, часове след като подкрепяната от Иран милиция хуси (хути), която води кървава гражданска война срещу йеменското правителство от 90-те години на миналия век, обеща да атакува кораби, свързани с Израел, в Червено море в отговор на реакцията на еврейската държава на атаките от 7 октомври.

Galaxy Leader са се качили въоръжени мъже, докато той пътувал на юг покрай Арабския полуостров на път за Индия.

Междувременно японската компания "Нипон Юсен" потвърди, че е оператор на отвлечения кораб. Създадена е оперативна група за кризата.

Източник: offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини