Делян Добрев и Николай Денков взаимно обявиха, че ще се съдят

Премиерът Николай Денков и депутатът Делян Добрев ще се съдят, се разбра днес. В интервю за БНР министър-председателят обяви, че дава народния представител на съд, "за да се обяснява за тези персонални нападки". Става въпрос за изказвания на Добрев, в които обвинява правителството и премиера, че имат интерес от продължаващата дерогация за "Лукойл Нефтохим Бургас".

Днес Денков за пореден път обяви, че приемане на искането на депутата от ГЕРБ за отмяна на дерогацията за три дни ще доведе до спиране на рафинерията, заради липса на суровина, скок на цените на горивата и липсата им по бензиностанциите. Днес премиерът предложи на ГЕРБ да въведат дерогацията веднага след като излъчен от тях премиер застане начело на кабинета при договорената ротация през март.

Денков с предложение към ГЕРБ: Изчакайте ротацията на премиерите и отменете дерогацията

Добрев пък се обиди от коментар на Денков в интервюто днес, в което каза, че няма как с един "мъртвороден закон", подготвен от депутата, "Лукойл" да бъде накаран да плаща данък върху свръхпечалбата, което да доведе до поевтиняване на горивата. Става въпрос за Закона за компенсиране на разходите на потребителите за транспорт, който макар и да беше приет от парламента в началото на годината, все още не бил влязъл в сила, тъй като се чакало разрешение и становище от Европейската комисия.

"Денков прекали! Законът за компенсациите на горивата със 73 стотинки на литър бил мъртвороден и затова не го изпълнявали. Не, не е мъртвороден! Мъртвородени за вашето правителство са интересите на България и на българския народ", написа във фейсбук по този повод Делян Добрев. Той се закани, че в следващите дни ще подаде сигнал до главния прокурор и шефа на ДАНС срещу премиера и "отговорните членове на неговия кабинет".

"Няма, според мен, никаква политическа целесъобразност в това чрез бездействия или с формални действия представяни като изпълнение на закона да се стига до ситуация, в която да е необходимо законодателната власт да изисква от изпълнителната власт да изпълнява законовите си задължения", пише още Добрев.

Днес в интервюто си премиерът Николай Денков посочи също, че депутати и министри са равнопоставени, така че никой депутат не му е шеф и не може да му нарежда.

Делян Добрев, заедно с Делян Пеевски от ДПС в петък изпратиха искане до прокуратурата и Държавна агенция "Национална сигурност" за проверка на "Лукойл" България затова, че рафинерията e преработвала и продавала в чужбина, включително и в страните от ЕС, горива, които са произведени от руски петрол. Поводът за него е съвместно разследване на неправителствената организация Global Witness, Център за изследване на демокрацията в България и Център за изследване на Енергия и чист въздух, Финландия (CREA), публикувано в "Политико" на 9 ноември.

Днес за разследването Денков заяви, че "в него има внушения, които предполагат, че нещо може да се е случило", но не и доказателства за нарушения на условията на дерогацията от "Лукойл". Според Денков държава контролира и има информация за всичко, което се случва с горивата до момента, преди да напуснат територията на страната. На база проверките нямало индикация, че "Лукойл" нарушава правилата.

Дерогацията е обект на политически дебати повече от месец, като подкрепящите правителството партии са на противоположни мнения. ГЕРБ и ДПС са на позиция, че тя трябва да бъде прекратена незабавно. Позицията на "Продължаваме промяната - Демократична България" до петък беше, че изключението от правилата трябва да продължи до края на октомври догодина, както вече прие парламентът в края на септември. В петък пред Би Ти Ви Йордан Мирчев от коалицията обяви, че вече като разумен срок за спиране на дерогацията се разглежда краят на февруари.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини