Коледа идва, а с нея и нова съдебна сага за най-популярния коледен хит

Марая Кери е на второ съдебно дело по обвинения на композитора Анди Стоун заради нейния коледен хит "All I Want for Christmas is You".

Кънтри певецът подаде нов иск за 20 млн. долара за нарушаване на авторските права, след като миналата година отхвърли собствения си иск. Стоун, който се изявява под сценичното име Винс Ванс и колегата му Трой Пауърс, който е автор на песни, пишат своята версия на "All I Want for Christmas Is You" през 1988 г., записват я в Нашвил година по-късно и твърдят, че през 1993 г. тя е била факт и е "била излъчвана навсякъде."

Носителката на 5 награди Грами от своя страна записва песента си, преди да я пусне като основна за албума Merry Christmas през 1994 г. Сингълът бързо се превръща в една от най-обичаните празнични песни, която всяка година се върти по целия свят в навечерието на Коледа.

През 2021 г. Кери казва: ''Когато за първи път написах тази песен, бях много, много млада в кариерата си и все още мислех за неща от детството, когато си пожелавах сняг всяка година... Започнах да я пиша на едно малко DX7 или Casio клавиатура, която имах в тази малка стая в къщата, в която живеех по това време в северната част на щата Ню Йорк. Просто записах всичко, за което си помислих.'' Съавторът на песента, поп иконата Уолтър Афанасиев, оспори това твърдение в интервю от 2022 г.: ''Да твърдиш, че е написала тази толкова сложна песен със сложна структура на акорди с пръста си върху клавиатурата на Casio, когато е била малко момиче, това е голяма фантазия'', казва той, въпреки че Кери не твърди, че е написала цялата музика на песента преди да започне да си сътрудничи с него.

Но Стоун и Пауърс твърдят, че песента ѝ е "производна" на тяхната по отношение на текста, мелодията и ритъма: "Фразата "всичко, което искам за Коледа, си ти" може да изглежда като общоприета днес, но през 1988 г. тя е била в контекста си отличителна", се казва в новата жалба от 19 страници. Ищците твърдят, че няма съмнение, че Кери и Афанасиев са имали достъп до песента им, като се има предвид, че Стоун я изпълнява в Белия дом през 1994 г., а и достига №55 в класацията "Billboard Hot Country" същата година. 

"Ако погледнете двете песни, можете да видите, че около 50% от думите са едни и същи, в почти същия ред", казва адвокатът на ищеца Дъглас Шмид. Той допълва, че опитите за уреждане на делото с Кери, съавторът Уолтър Афанасиев и Sony са приключили без решение миналата година. Затова делото му се връща в съда. "Сега продължаваме към финансово споразумение или чрез съдебен процес", казва в изявление мениджърът на Стоун Джей Чераволо. ''Кери без да е лицензирала, е пробутала тези произведения с невероятната си скалъпена история за създаването им, сякаш тези произведения са нейни собствени. Нейното високомерие няма граници, дори авторът на песните ѝ не вярва на историята, която е описала.Това е просто поредния случай на нарушение на авторските права."

Стоун е представляван от Джерард Фокс, адвокат, който представляваше двама автори на песни в подобно дело за нарушаване на авторски права срещу Тейлър Суифт и нейната песен Shake It Off, което доведе до неразкрито споразумение през 2022 г. Кери не е отговорила на съдебния иск.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Случаен виц

Последни новини