ДАНС не се подчинява на премиера, заяви ген. Атанасов

Според съпредседателя на ПП-ДБ ген. Атанас Атанасов трябва да бъде поискана оставката на шефа на ДАНС, защото службата не се подчинява на премиера.  

„Не мога да си позволя да правя спекулации, но в крайна сметка видяхме, че ДАНС не се подчинява на премиера, който трябва да я управлява. Това е сериозен проблем за държавата като цяло. Виждате, че акад. Денков никога не казва случайни неща – той е един уравновесен и спокоен човек, който прави много точни оценки. Според мен трябва да се поиска оставката на шефа на ДАНС. Премиерът не иска оставката, защото не искаше да създава напрежение в държавата преди изборите, но не е моя работа аз да давам съвети на премиера“, каза Атанасов в предаването „Тази сутрин“ по bTV.

Той поясни, че зам.-председателят на ДАНС, който е подписал справката за машините, се казва Деньо Денев. Преди да заеме тази длъжност, Денев е бил в КПКОНПИ и според ген. Атанасов той „е лансиран за тази позиция в ДАНС от ГЕРБ“.

Съпредседателят на ПП-ДБ се съмнява в командировката на председателят на ДАНС в Копенхаген в момента на повеждащи се в страната избори, както и защо е делегирал правата си на точно този заместник.

„Това случайно ли е? Става въпрос за обслужване на политически интереси. Кой има интерес от това?", попита ген. Атанасов.

Той коментира и резултатите от местния вот, като посочи, че най-широко разпространеното престъпление в България е купуването на гласове и купуват тези, които имат пари.

„Ние нямаме такъв финансов ресурс и сме против това“, каза Атанасов, като добави, че още преди изборите ПП-ДБ е предоставила цяла папка със сигнали къде се купуват гласове на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов, но не се видели предприети действия.

„Не искам да обвинявам министъра на вътрешните работи, но нямаше системна работа. Знам, че е разпоредено на областните дирекции на полициите и трябва да се направи обратна проверка“, коментира още той.

Според ген. Атанасов има „фина, но много добре подредена намеса на руските специални служби в изборния процес“.

Русия инвестира изключително огромен финансов ресурс в своите разузнавателни служби, за да могат да работят в интерес на Русия по света. Например Словакия след изборите отказа да помага на Украйна“, каза Атанасов и даде пример с кандидата за кмет на столицата Ваня Григорова.

„Вижте какви политически фигури са строени зад кандидатката Ваня Григорова. Там има човек, който е обвиняем за шпионаж в полза на Русия (Николай Малинов), БСП са сложени само за фасада. Ако утре тази дама стане кмет и започне да обяснява, че трябва да излезем от НАТО и по-добре Съветски съюз от Европейски съюз, трябва да си дадем сметка, че изборите имат и геополитическа роля“, смята съпредседателят на ПП-ДБ.

Той определи поведението на министъра на електронното управление Александър Йоловски като „странно“ и посочи, че не го познава. Според ген. Атанасов „някой дърпа конците“.

„Не знам каква е ролята на този министър, ама извикали го на председателки съвет и казал за Кирил Петков и Божидар Божанов, че искали от него едни 600 млн. лв. да ги изпрати на едни фирми. Там ли му е мястото да го каже това? Нещо няма активност, това е показателно, че някой дърпа конците“, каза ген. Атанасов.

Той коментира и отношенията в така наречената сглобка и посочи, че за тях като партия е било най-важно да се състави правителство, въпреки ниския резултат на парламентарните избори. Тъй като тогава не са имали шанс за самостоятелно управление, ПП-ДБ е трябвало да си сътрудничи при приемането на редица важни закони свързани с приемането на страната в Шенген и Еврозоната.

„Борисов и Пеевски действат съвместно, координирано и не зная дали този зам.-председател на ДАНС не е съвместен. Шефът на ДАНС също не е наш. Той беше отговорен за включването на агенцията в компрометирането на предходното правителство на реформаторските сили, което беше на чело с Кирил Петков. Аз бях свидетел какво се случи, когато Кирил Петков поиска от ДАНС да бъдат изгонени от България руските шпиони. Имаше тежка съпротива, беше свикан председателски съвет вечерта. Не искам да разказвам какви батали имаше там. Те дадоха списък за изгонването на 71 дипломатически лица. Комичното беше, че едно от тези лица е напуснало страната два месеца по-рано. Представете си как службите наблюдават дипломатическия корпус на враждебна страна, след като контраразузнаването не знае, че дипломат е напуснал страната“, каза още ген. Атанасов и припомни, че още в самото начало на сформирането на кабинета Денков е поискал радикални промени в сектор „Сигурност“.

„Аз подадох оставка като председател на парламентарна комисия, защото не бях съгласен с отношението на партньорите ни в некоалицията към предложените от мен промени в службите“, добави той и ясно заяви, че ако има сериозни противоречия в сглобката по отношение на основните им приоритети, „отиваме на избори“.

 

Източник: offnews

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини