Днес жените в Исландия не отидоха на работа, включително премиерът Катрин Якобсдотир

Жените в Исландия, включително министър-председателят, ще стачкуват днес като част от кампания, настояваща за по-голямо равенство между половете в страната.

Жените в Исландия стачкуват за седмият път с искане за равенство между половете. Първата стачка е на 24 октомври 1975 г., отбелязва CNN. 

"На 24 октомври всички жени в Исландия, включително жените имигранти, се насърчават да спрат работа, както платена, така и неплатена. През целия ден жените (и небинарните хора) ще стачкуват, за да демонстрират важността на техния принос към обществото", пишат организаторите.

Стачката, която е известна като "Почивен ден на жените", се надява да повиши осведомеността относно "системната" дискриминация в заплащането и насилието, основано на пола, пред които са изправени жените в Исландия, според организаторите.

Исландският министър-председател Катрин Якобсдотир заяви пред исландския новинарски сайт Iceland Monitor, че няма да работи в деня на стачката и очаква други жени членове на правителството да направят същото "в знак на солидарност с исландските жени".

"Както знаете, все още не сме постигнали целите си за пълно равенство между половете и все още се борим с основаната на пола разлика в заплатите, което е неприемливо през 2023 г. Все още се борим с насилието, основано на пола, което е приоритет за моето правителството", каза Якобсдотир.

Според организаторите исландските работодатели исторически са заставали зад стачките и не са предотвратявали или ограничавали заплащането на служителите, които участват.

Тазгодишната стачка има подкрепата на най-голямата федерация на синдикатите на обществените работници в страната, Федерацията на синдикатите на обществените работници в Исландия (BSRB), Исландската асоциация на медицинските сестри и Исландската асоциация на асоциациите на жените и други. 

Организаторите обръщат специално внимание на тежкото положение на жените имигранти, чийто "безценен" принос към исландското общество, според тях, "рядко се признава или отразява в заплатите, които получават".

През 2019 Якобсдотир обяснява пред CNN как свидетелствата на жени мигранти и жени от етнически малцинства са отбелязали повратна точка в Исландия.

Организаторите призоваха мъжете да покажат подкрепата си за жените, които стачкуват, като "поемат допълнителни отговорности" у дома и на работното място, което ще даде възможност на жени и партньори/колеги, да стачкуват.

Междувременно исландското правителство се фокусира върху наскоро стартирал изследователски проект за разликата в заплащането между професиите, традиционно доминирани от мъже, спрямо тези, доминирани от жени.

"Разглеждаме как тези работни места са различни... защото смятаме, че разликата в заплатите, която съществува, се дължи на това", каза Якобсдотир.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини