Кой, защо, кога? Повреди в газопровод и кабел за пренос на данни между Естония и Финландия в Балтийско море

Изображение 1 от 2

    Естония не разполага към момента с данни кой стои зад повредата на газопровода, свързващ я с Финландия, заяви днес естонският президент Алар Карис, цитиран от ДПА.

    "Знаем, че причината не е природата, а човешка дейност. Кой, защо, кога? За нехайство ли става дума или за преднамереност? Тези въпроси все още чакат отговор", написа Карис във "Фейсбук" след пристигането си на посещение в Южна Корея. "Мислите ми все още са у дома, където продължават да постъпват нови сведения за щетите", добави той.

    Освен газовата връзка, както се твърди, от строя е бил изваден и кабел за пренос данни, също свързващ двете страни.

    Държавният глава на балтийската република, членуваща в ЕС и НАТО, каза, че сигурността на газовите доставки за Естония и на интернет връзката ѝ с останалия свят не е застрашена.

    "Ясно е обаче, че има нужда от повече бдителност, по-засилено сътрудничество и от заделяне на по-голям ресурс за гарантиране на сигурността в Балтийско море и на нашите връзки и критична инфраструктура", написа Карис.

    В края на миналата седмица сеизмолози отчетоха признаци за възможен взрив близо до газопровода "Балтикконектор". Станция в Южна Финландия засече сеизмологично събитие с магнитуд 1, съобщи норвежката организация за геофизични изследвания Норсар.

    Финландия смята, че повредата е причинена от външна намеса.

    Президентът Саули Нинистьо и премиерът Петери Орпо вчера избегнаха да говорят открито за саботаж или подозрения към Русия. И двамата обаче споменаха за "външна дейност".

    До повредата по газопровода се стига само година след тежките щети, понесени от газопроводите "Северен поток" 1 и 2, свързващи Германия и Русия, в резултат на подривни действия в Балтийско море.

    Все още е не е ясно кой стои зад нападенията срещу тръбите на "Северен поток", които бяха извършени непосредствено след началото на руското нахлуване в Украйна и след като Европа прекрати зависимостта си от руските енергоизточници, отбелязва ДПА.

    Източник: БТА

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

    Още новини

    Случаен виц

    Последни новини