Съдът отхвърли жалбата на „Спаси Хасково“ срещу отказа за регистрация на коалицията

    Хасковският административен съд отхвърли жалбата на Местната коалиция „Спаси Хасково“ (ПДС, ССД) срещу отказа да бъде регистрирана за участие в местните избори на 29 октомври 2023 г.

    От формацията оспориха решението от 18.09.2023 г. на Общинска избирателна комисия – Хасково, потвърдено с решение от 21.09.2023 г. на Централната избирателна комисия, с което бе отказа регистрацията. Причината за отказа бе, че и след дадения от ОИК 3-дневен срок, от коалицията не са поправили наименованието й така, че да отговаря на изискванията на Изборния кодекс.

    На днешното заседание в Административен съд – Хасково присъстваше Марин Райчев, който е водач на листата и председател на „Спаси Хасково“. Той настоя въпросното решение за отказ за регистрация да бъде отменено като незаконосъобразно. От ОИК-Хасково не присъстваше представител с мотив, че към днешна дата е отпаднал правният интерес.

    След анализ на относимите за случая разпоредби от Изборния кодекс и след като е установил, че в ЦИК няма регистрирана партия или коалиция с наименование „Спаси Хасково“ за участие в изборите за общински съветници и кметове на 29 октомври 2023 г., както и че този субект е юридическо лице с нестопанска цел, съдебният състав е извел извода, че в наименованието на местната коалиция – жалбоподател, не могат да се съдържат думите „Спаси Хасково“.

    Във връзка с възраженията на жалбоподателя за неравнопоставеност, дискриминация и противоречия на норми от Изборния кодекс, магистратите посочват, че съдът няма правомощия да упражнява контрол върху актовете на Народното събрание. Контролът за конституционност на тези актове се осъществява единствено от Конституционния съд, се казва в мотивите на съдебния акт.

    По тези съображения жалбата е приета за неоснователна, а отказът на ОИК – Хасково за законосъобразен.

    Решението на Административен съд – Хасково не подлежи на обжалване.

    След произнасяне на съдебното решение днес, от „Спаси Хасково“ изпратиха становището на Марин Райчев по казуса:

    „Уважавам решението на съда, но самият факт, че сме тук днес, без значение от резултата от делото, говори за сериозен пропуск в Изборния кодекс и е явно нарушение на правото на справедлив процес, тъй като Изборният кодекс не допуска удължаване на срока за регистрация на местна коалиция.

    Решението на ЦИК (номер 1960-МИ от 03.08.2023г.), с което се определят правилата за наименование на местните коалиции, е издадено и влязло в сила и не може да бъде обжалвано преди да могат да се подадат документи за регистрация на местна коалиция. Тоест правният субект местна коалиция отново няма право да обжалва този акт на ЦИК, който отново е нарушение на избирателното право, защото има двоен стандарт за избора на име на местна коалиция, регистрирана в ЦИК, и такава, регистрирана в ОИК. Това са само няколко факта, които доказват сериозни пропуски, противоречия и несъответствия в Изборния кодекс, които нарушават поне две основни човешки права - това на свободното сдружаване на избори с цел постигане на по-добър резултат и това на справедлив процес.

    Решени сме да си търсим правата докрай. След консултации с юристи сме готови да стигнем дори до Европейския съд по правата на човека в Страсбург“.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (5)

    • 1
      Lo
      Lollipop
      20 0
      19:49, 28 сеп 2023
      Юристите си търсят работа и само ще ви вземат паритер а пък вие ще им лапате мухите , ахмаци и бунаци от изборната листа.
    • 2
      Пе
      Пепи
      13 0
      20:16, 28 сеп 2023
      Гледай чашката бе батьо!
    • 3
      Жа
      Жалко
      10 -1
      20:43, 28 сеп 2023
      За Мария Апостолова , остава си на ниво забавачка в детска градина!
    • 4
      Ив
      Иван
      7 0
      09:34, 29 сеп 2023
      Жалка и некадърна работа! Ама нали умираме за власт и пари, приказваме бомбастични приказки и хващаме "шарени пилета" за електората. А, има и полезни идиоти от "спасителите", които вярват във всичко. За съжаление, ще се наредят да "гушат" и стари съветници и нови такива...
    • 5
      Цц
      Ццццццц
      2 0
      10:57, 29 сеп 2023
      Затрий Хасково стана Ние Идваме след изборите ще стане Ние си отиваме
    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини