Мексиканските "извънземни мумии" са показани от доказан фалшификатор

Наскоро в Мексиканския парламент бяха показани две мумии като принадлежащи на извънземни.

Тези екземпляри са представени от самоопределящия се като експерт по НЛО Хайме Маусан. Негови подобни твърдения вече са опровергавани, като например в документален филм от 2017 г., където се доказа, че това са модифицирани човешки останки. 

В същото време 11 мексикански полицаи са признати за виновни за убийството на 17 мигранти. Така че представянето на тези хуманоиди е много възможно да е опит с цел да се отклони вниманието от този скандал.

Информацията и изображенията вероятно не са ви убягнали, обществеността бе силно развълнувана. В страна, която често попада в новините по политически или икономически теми, този път това стана с (псевдо)научно-археологически феномен, който грабна вниманието, поне на пръв поглед.

Хайме Маусан свидетелства под клетва, че двете сбръчкани сиви тела с три пръста на всяка ръка са "същества, които не са на хора, които не са част от нашата земна еволюция“, според Томас Греъм от Guardian. Маусан казва, цитиран от USA Today, че телата са доказателство, че някога извънземен живот е посещавал Земята.

ПУБЛИКАЦИИ В СОЦИАЛНИТЕ МЕДИИ

Новината за предполагаемо разкриване на "извънземни" в мексиканския парламент бе широко разпространена в социалните медии, с многобройни споделяния и гледания.

Но това събитие предизвиква изненада и възмущение сред експертите и широката общественост. 

КОМЕНТАРИТЕ НА ЕКСПЕРТИТЕ

Въпреки световната слава, предполагаемите извънземни тела специалистите веднага изразиха съмненията си.

"Тези заключения просто не са подкрепени с доказателства", отбелязва Антигона Сегура (Antígona Segura), един от най-добрите астробиолози в Мексико, пред Саймън Ромеро от New York Times, цитирана от Smithsonian Magazine. "Цялата работа е много срамна."

"Позволете ми да ви кажа, че всичко това са пълни глупости", коментира за Live Science Рафаел Бохалил-Пара (Rafael Bojalil-Parra), директор за укрепване на научните изследвания в Метрополитен автономен университет (UAD) в Мексико Сити. "Това, че нашият Конгрес дава форум на този самопровъзгласил се уфолог, е отражение на антинаучното настроение, което преобладава в страната ни днес".

Маусан съобщава, че изследователи от UAD са използвали въглеродно датиране, за да определят, че останките са на около 1000 години. След извършване на задълбочен анализ, университетът датира пробите на 1000 години, съобщава Washington Post. Това датиране потвърждава, че това наистина са човешки останки от времето, когато обичаи като черепна деформация са били често срещани в някои региони на Перу.

Бохалил-Пара и учените от университета се дистанцират от показанията на Маусан, подчертавайки, че не са участвали нито в събирането на проби, нито са имали достъп до целите екземпляри, че в университета не са извършвани ДНК тестове и въпреки че през 2017 г. е проведен тест за въглерод-14, споразумение не позволява на университета да разкрие резултатите. Но ако телата са били извънземни, тогава датирането с въглерод-14 би било безполезно.

"Радиовъглеродното датиране се основава на въглеродни 14 атоми, които се създават, когато слънчевата радиация удари горната атмосфера на Земята“, обяснява пред Live Science Дейвид Андерсън (David Anderson), асистент професор по антропология, който е писал много за псевдоархеологията в Радфордския университет във Вирджиния. "За да датираме с радиовъглерод извънземни същества, трябва да знаем каква е скоростта на производство на 14-C на тяхната родна планета, а не на нашата."

По време на представянето на предполагаемите извънземни, се съобщава, че са използвани рентгенови лъчи за изследване на мумифицираните тела. Но Хулиета Фиеро (Julieta Fierro), изследовател в Института по астрономия на Националния автономен университет на Мексико, изразява съмнения относно това твърдение пред Smithsonian Magazine. Тя отбелязва, че за да определят дали калцираните тела "не са човеци", учените ще се нуждаят от по-модерна технология от обикновените рентгенови лъчи, за които твърдят.

Кредит: Rodrigo Meade

Други учени също отхвърлят твърденията на Маусан.

"Тъжно е да видим как добре развенчаните твърдения на Хайме Мосан се завръщат в интернет", заявява в имейл пред Live Science Андрю Нелсън (Andrew Nelson), ръководител на катедрата по антропология в Западния университет в Онтарио. Телата "бяха разобличени въз основа на анатомията", като изследванията показват, че някои от телата "са човешки мумии, които са били умишлено манипулирани, за да изглеждат като извънземни", посочва Нелсън. Те показват например, че стъпалата на "извънземните" биха могли да бъдат създадени чрез осакатяване на стъпалото на човешка мумия.

Нелсън отбелязва, че "макар Маусан да твърди, че разполага с доказателства от компютърна томография, С-14 и ДНК, той не е представил тези доказателства за партньорска проверка от научната общност". Нелсън добавя, че ако тези останки действително са на 1000 години и са от Перу, това повдига въпроси дали са били ограбени и как са напуснали страната.

Друг учен заявява, че ако останките са човешки, на замесените в твърденията трябва да бъдат наложени правни последици. Те "трябва да бъдат арестувани и съдени по всички закони, които могат да се прилагат за използване или оскверняване на човешки останки", коментира за Live Science Кен Федър (Ken Feder), професор по археология в Централния държавен университет на Кънектикът.

Въпреки че представянето на тези хуманоиди предизвика голям интерес и спекулации, научните и археологически доказателства предполагат, че това наистина са човешки останки, а не същества от друга планета.

МАУСАН Е РАЗОБЛИЧАВАН В МИНАЛОТО НЕ ВЕДНЪЖ ЗА ПОДОБНИ ИЗМАМИ

Хайме Маусан не от вчера организира презентация на предполагаеми извънземни и е популярен сред уфолозите. Журналистическата кариера на Маусан продължава повече от 50 години и той се специализира в репортажи за извънземни явления, съобщава Forbes. Въпреки това неговият опит в предполагаемите извънземни открития далеч не е безупречен.

През 2015 г. в статията "Мексиканското "извънземно" е обръсната мармозетка" на НаукаOFFNews ви разказахме за мумия на едно друго "извънземно", което според нашите медии щяло да бъде показано тогава в Руския културно-информационен център. Оказа се, че тази информация е само отчасти вярна. "Извънземното" бе показано само на филм на същия Хайме Маусан. Най-интересното е, че за пришълецът, предсавен от мексиканския уфолог още 2012 година е установено, че е измама и Маусан сам си признал тази измама, а съществото е всъщност препарирана обръсната малка маймуна, вид мармозетка.  

Учените са идентифицира "извънземното" на Маусон (което щеше да бъде "показано" в Руския културно-информационен център) по зъбите му като една маймуна мармозетка. Кредит: AboveTopSecret.com

Екземплярите от представянето в мексиканския парламент не са напълно непознати. През 2017 г. те са представени в документалния филм "Unearthing Nazca". Тогава филмът предизвиква голямо любопитство, но и много въпроси. Тогава Snopes развенча предишния доклад на Хайме Маусан за мумифицирано тяло, открито в Перу през 2015 г. ДНК анализът потвърди, че останките са човешки, чието тяло според експертите е изкуствено деформирано, за да създаде впечатлението за извънземно.

След изслушването в Конгреса Националният автономен университет на Мексико (NAUM) преиздава изявлението си от 2017 г.  относно образците от Перу. 

Експертите поставят под въпрос автентичността на тези предполагаеми извънземни. Анализът показа, че мумиите всъщност са колекция от различни човешки останки. По-точно, някои елементи от мумиите, като кости и тъкани, са принадлежали на няколко различни човека, което изключва предположението, че са уникални същества.

Удължените черепи на мумиите са един от основните аргументи в полза на извънземния им произход. Според Wired тази особеност не е знак за извънземен произход, а по-скоро резултат от древни културни практики. Така в някои предколумбови цивилизации черепите на децата са били деформирани с помощта на дъски или бинтове.

Мумиите, представени на Конгреса на Мексико, не са нищо друго освен сложни фалшификати. Становището на академици, археолози и учени е единодушно: Част от тези мумии са модифицирани предиспански човешки тела, докато останалите, особено по-малките – като тези, представени тази седмица в Мексиканския конгрес – са тела, сглобени от животински и човешки кости.

Световния комитет за изследване на мумиите, който описва откритието като измама, наричайки го "безотговорна организирана кампания на дезинформация."

Въпреки че Маусан и неговите сътрудници имат богат опит в областта на необяснимите явления, техният опит в лъжите и измамите поставя под съмнение истинността на последните им твърдения.

А Хайме Маусан от няколко десетилетия печели от личен бизнес, изграден около социалния интерес към така наречените НЛО.

Кредит: Canal del Congreso

ИЗЯВЛЕНИЕТО НА НАСА

На 14 септември НАСА публикува независим доклад за неидентифицираните въздушни явления (UAP), обикновено наричани НЛО. Докладът обяви назначаването на нова длъжност, която да наблюдава разследванията на UAP. Той заключава, че повечето наблюдения на UAP могат да бъдат приписани на физически обекти, а не на сензорни аномалии или други обяснения. Докладът също така препоръчва нови изследователски инициативи и подобрени методи за събиране на данни за по-нататъшно проучване на наблюденията на UAP.

По стечение на обстоятелствата изслушването в Мексико съвпада с пресконференцията на НАСА в конгреса на Съединените щати за UAP.

Макар че "никой все още не е донесъл тела на извънземни в американския Капитолий", коментира за Live Science Джеб Кард (Jeb Card), асистент-професор по антропология в Университета на Маями в Охайо, пред Конгреса на САЩ са били направени свидетелски показания от бивши военни, че американското правителство разполага с биологични останки от извънземни.

Освен това Дейвид Спергел (David Spergel), председател на проучването на НАСА за UAP, отговори на сензационното откритие в Мексико, заявявайки, че е виждал доклади за екземплярите само в социалните медии и не разполага с подробна информация за тяхната природа.

"Не знаем естеството на тези проби", отбелязва Спергел, цитиран от CNBC. Той призовава мексиканското правителство да предостави пробите на глобалната научна общност, подчертавайки важността на изследванията, базирани на данни.

В обобщение, предполагаемото откритие на извънземни тела в мексиканския конгрес, което бе широко разпространено в социалните медии, все още няма доказателства. Предишният доклад от Маусан беше развенчан преди години, така че на много експерти им е трудно да повярват на валидността на това твърдение в изслушването. Освен това НАСА коментира, че пробите трябва да бъдат представени на учените за по-нататъшно изследване.

Хайме Маусан. Кадър от "Momias de Nazca 2023 (Jaime Maussan presenta cuerpos de extraterrestres)", Thon Cordova, YouTube

Но може ли зад тези събития да крие медийна манипулация, която е много по-сериозна от етична и хуманитарна гледна точка? 

ОТКЛОНЯВАНЕ НА ВНИМАНИЕТО?

Докато този случай заема централно място в медиите, друго важно събитие се случва в Мексико. 11 мексикански полицаи бяха признати за виновни за убийството на 17 мигранти близо до границата със САЩ през 2021 г. Мигранти от Гватемала и Хондурас са застреляни и след това изгорени. Овъглените тела са открити във ван в Камарго, зона на конфликт между наркокартелите.

Държавната прокуратура на Тамаулипас ​​обявява, че полицаите са признати за виновни след процес, продължил повече от три месеца. Съдия Патрисио Луго Харамильо решава, че има достатъчно доказателства, за да осъди бившите полицаи. Присъдите, които скоро ще бъдат произнесени, предвиждат до 50 години затвор.

Жертвите са застреляни преди да бъдат кремирани. Открити са общо 19 трупа, включително двама мексиканци, които, както се оказа, са контрабандисти, които е трябвало да доставят мигранти до границата.

Това е един от най-кървавите случая, регистрирани някога в Мексико, след като група от 72 мигранти са убити през август 2010 г. от заподозрени трафиканти на наркотици, също в щата Тамаулипас.

Всичко това идва след като New York Times публикува подробна история за нелегалното преминаване на мигранти през гората Дариен на път за Съединените щати. В отговор на увеличаването на незаконната миграция САЩ, Колумбия и Панама подписват споразумение през април. Но печалбите от тази миграция никога не са били по-големи за местните лидери, които не желаят да сложат край на ситуацията, противопоставявайки се на мексиканските власти и правоприлагащите органи.

Като се има предвид сериозността на случая, някои наблюдатели смятат, че е доста подозрително, че докладът за предполагаемите извънземни се появява точно сега. Това опит ли е да се отклони вниманието от това важно съдебно дело? Съвпадението на тези две събития дава повод за спекулации, въпреки че няма официални доказателства за връзка между тях.

Източник: nauka.offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини