ВМА експресно обучава кадри за бързо обработване на пробите на пияни и дрогирани шофьори

"Една от темите, по които казахме, че ще работим сериозно и лично аз поех ангажимент, е войната по пътищата и по-специално борбата с пияните и дрогирани шофьори. Един от проблемите, които съществува от години, е бавното излизането на пробите. Затова започнахме разговори с колегите, за да забързаме излизането на пробите. Това, което успяхме с колегите химици да разберем, е, че ще може да се промени организацията, което изисква известна инвестиция, която вече сме договорили. И най-подходящото място, на което може да се случи това, е Военномедицинската академия."

Това заяви премиерът Николай Денков, който заедно с министъра на отбраната Тодор Тагарев и началника на Вовнномедицинска академия (ВМА) ген. Венцислав Мутафчийски, направиха инспекция на химико-токсилогичната лаборатория в лечебното заведение. Именно там и на още две точки в София ще се закупят нови апарати, които да позволят бързото излизане на тестовете за наркотици, взимани от КАТ. 

"ВМА е една изключително подредена структура, която много бързо може да се реорганизира. Тук има и едни от най-добрите специалисти в областта като проф. Атанасов, освен това в последните години са инвестирани над 2 милиона лева в лабораторията", подчерта министър-председателят.

Към момента проблемът със забавянето на пробите е значителен - натрупани към днешна дата са около 900.

"В първото ми изказване по тази тема говорих за февруари-март догодина, защото това изглеждаше реалистично. В момента говорим за много по-кратък срок", подчерта Денков на въпрос на News.bg, макар и неангажирайки се с конкретен времеви интервал, в който ще се забърза излизането на пробите.

Основният проблем не е даже и липсата на техника, а липсата на кадри. Такива обаче ще се подготвят във възможно най-бързи срокове.

"Не е толкова важно колко пари ще се вложат в апаратура, въпреки че и това е важно, трябва да обучим хора. Разговорите са в тази насока, да се увеличи щатът на ВМА в тази насока", каза на свой ред ген. Мутафчийски.

Лаборантите ще бъдат увеличени с по 6 човека, добави той, но отказа да коментира колко са въпросните специалисти към момента. А кадрите ще бъдат обучени само в рамките на около 2 месеца, което е максимално бързият срок за това.

Премиерът Денов коментира и темата с отпадането на забраната за внос на зърно от Украйна.

"Дали ще отпадне или не, това е решение, което не може да се взема само от производителите. Това е решение, което да отчита общата икономическа и политическа ситуация. През цялото време е имало диалог с производителите, имаше разнородни интереси. Например при срещата с животновъдите огромното болшинство от организациите заявиха, че са за падане на забраната, защото това ще свали цената на фуража. И още - в момента проблемът с вноса не стои на дневен ред. Цената не би се вдигнала или паднала, ако имаме внос на слънчоглед от Украйна".

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини