Ще се строи ли нова база на НАТО за 100 млн. лв. в България

Ще се строи ли нова база на НАТО за 100 млн. лв. в България? Къде ще е разположена тя и за какво ще се използва? Отговори на тези въпроси в студиото на „Здравей, България” потърсиха капитан I ранг о.з Васил Данов от  Атлантическия съвет на България, преподавателят по отбранителна политика и планиране във Военната академия "Георги Стойков Раковски" доцент Георги Цветков и генерал-майор о.з. Съби Събев - първият национален военен представител на България в Главната квартира на НАТО.

„На мястото край Ямбол – войсковият район Кабиле, има изградени съоръжения, които чрез ремонт могат да се използват. Районът е подходящ, защото е отдалечен от големи населени места, което беше едно от изискванията на бившите ракетни бригади”, подчерта Съби Събев.

„Да не забравяме това, което се обсъжда в момента е развитие на концепцията  на Многонационалната бойна група в България с водеща страна Италия. Става въпрос за изграждане на постоянна инфраструктура, която може да поема по-големи количества хора”, заяви доцент Георги Цветков.

„Мястото е избрано изключително удачно от стратегическа гледна точка. Наблизо е военното пристанище в Бургас – най-голямата ни и вече почти единствената база. Пристанището е изключително удобно и близкото разстояние до Кабиеле ще подпомогне да се свърже тази триада на сухопътните, военноморските и военновъздушните сили на НАТО”, категоричен е Васил Данов.

Източник: nova

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини