Съдружникът на "криптокралицата" Ружа Игнатова в OneCoin е осъден на 20 години затвор

Съоснователят на компанията за криптовалута OneCoin Карл Грийнууд беше осъден на 20 години затвор в Съединените щати (САЩ). Това съобщи BBC във вторник. Според съда той е извършил съзнателна измама с помощта на така наречената криптокралица от България Ружа Игнатова.

През 2017 г. САЩ обвиниха Ружа Игнатова и брат й Константин за организирането на финансова пирамида с цел измами с криптовалута и пране на пари. Печалбата на OneCoin във времето, в което тя функционира, възлиза на над 4 милиарда долара.

Освен затвор за 46-годишния Грийнууд съдът предвижда и конфискация на 300 милиона долара. Това е стойността на неговия дял от печалбата в схемата.

Грийнууд и Игнатова основават компанията заедно през 2014 г. Една година по-късно тя започва да оперира в САЩ. Според разследването създадената от тях валута е била умишлена завишавана. Това е накарало милиони хора да инвестират спестяванията си в нея.

"Надяваме се, че тази дълга присъда ще получи отзвук във финансовия сектор и ще възпре всеки, който може да се изкуши да излъже инвеститорите и да злоупотребява с екосистемата на криптовалутите чрез измама", каза американският прокурор Деймиан Уилямс след делото.

Грийнууд беше задържан през 2018 г. в дома си в Тайланд и беше екстрадиран в САЩ, за да бъде съден. По-късно същата година той се призна за виновен. Последните 5 години прекара в ареста.

През 2022 г. Игнатова влезе в списъка 10-тимата най-издирвани от ФБР в света. За залавянето ѝ е обявена и награда от 250 хиляди долара.

Тя е видяна последно през октомври 2017 г., когато ФРБ губи следите ѝ след полет от София за Атина. Пътуване, определено от американските власти като "необичайно". Те дори имат подозрения, че Ружа се е възползвала от теч на информация, за да избегне евентуален арест. От тогава тя не се е появявала нито публично, нито във виртуалното пространство.

OneCoin е основана през 2014 г. от Игнатова със седалище в София. Офисът се намираше на площад "Славейков", срещу Софийската градска библиотека. Игнатова оглавява OneCoin до октомври 2017 г.

Източник: Свободна Европа

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини