Русия удължи разследването срещу националиста Гиркин

Наказателното разследване срещу известния руски националист Игор Гиркин е удължено до 18 декември, съобщиха днес негови привърженици в "Телеграм", цитирани от Ройтерс.

Гиркин остро критикува начина, по който се води войната в Украйна, и беше задържан през юли по обвинения в екстремизъм. Ако бъде осъден, 52-годишният мъж може да получи присъда до пет години лишаване от свобода. В момента той е в следствения арест в Москва заради обиди срещу руската армия.

Гиркин е бивш командващ на руските сили в Донбас и бивш министър на отбраната на марионетната квазидържава ДНР. Гиркин стана известен на Запад, след като беше осъден задочно от нидерландски съд за свалянето на малайзийски граждански самолет над Източна Украйна през 2014 г., когато загинаха 298 души.

Руският краен националист обаче е трън в петата и за своите, тъй като не пести критиките си към военното ръководство в Москва и към Путин. Преди време той нарече държавния си глава "парцал" и прогнозира, че той ще последва съдбата на либийския диктатор Муамар Кадафи и "краят му ще бъде със забит щик в задника".

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини