Нигерийски ОПГ откраднали 12 млн. лева от българска фирма при последната хакерска атака

Нигерийски престъпни групи стоят зад последната хакерска атака, при която са откраднати 12 млн. лева от българска фирма. "Няколко пъти годишно имаме такива случаи, в които компании губят най-често 20-50 хиляди евро, понякога и милиони левове, но този е рекорден", обяви директорът на дирекция "Киберпрестъпност" в ГДБОП старши комисар Владимир Димитров по време на международен форум в София, посветен на киберпрестъпността - E(I)mpact on Cybercrime.

По думите му нигерийските престъпни групи са специализирани в този тип киберпосегателства. "Компрометирането на междуфирмената кореспонденция чрез фалшиви айбани е най-честото престъпление с огромни щети. На всеки четири дни български фирми стават жертва на такова престъпление", посочи директорът на ГДБОП Явор Серафимов.

По-конкретно в случая нигерийските организирани престъпни групи влизат в имейлите на български компании и в точно избран момент подменят банковата сметка, на която фирмата изпраща плащане към друга компания.

Според старши комисар Димитров една от причините измамите да се случват е заради неинформираност и незнание на потребителите.

Той обясни и че се наблюдава увеличаване на компютърните престъпления в България. "Най-често това са фишинг атаки с фалшиви айбани, инвестиционни измами, предлагащи бързи печалби чрез вложения в различни по вид фалшиви проекти, и - не на последно място - измами чрез сайтове за покупка на автомобили", добави той.

Серафимов е категоричен, че борбата с киберпрестъпността е национален приоритет.

И заместник-министърът на вътрешните работи Стоян Темелакиев заяви, че противодействието на киберпрестъпността е сред приоритетите на МВР. За целта се инвестира в експерти, повишаване на тяхната квалификация и техническо обезпечаване. Без координирано международни сътрудничество няма как адекватно са се отговори на кибер заплахите, категоричен е Темелакиев.

ГДБОП е домакин на международна конференция за ефективно противодействие на киберпрестъпността E(I)mpact on Cybercrime

Подготовката за изборите

Покрай изборите има множество държавни институции, ангажирани с проблемите на киберсигурността. Определено сме готови, надявам се да се справим, предприети са нови мерки за защита на дигиталната инфраструктура, която е асоциирана с изборния процес, основен двигател е Министерството на електронното управление, каза още пред медиите Владимир Димитров.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини