Бойко Борисов намеси името на настоящ министър в казуса с "Турски поток"

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов намеси името на министъра на регионалното развитие и благоустройство Андрей Цеков в казуса с "Турски поток". Той твърди, че Цеков е бил в Москва и се е срещал в хотел с (Александър) Бабаков - руски политик, санкциониран няколко пъти от 2014 г. насам заради руската агресия в Украйна, чиято поща електронна поща бе разбита и от намереното там се разбра, че има "българска следа", свързана със съмнителни действия и прокарване на руски интереси при строежа на продължението на газопровода "Турски поток" през България по време на управлението на ГЕРБ.

"Дневник" попита лидера на ГЕРБ кои са отговорните по неговото управление лица, нарушили процедурите и законите по избора на строител за "Турски поток". Борисов, който по времето на събитията от 2019 г., все още беше министър - председател, се ядоса и вместо да отговори по същество, заяви, че по времето на строежа на газопровода Турция и Гърция са правели "всичко възможно да изолират България от трасетата за пренос на газ".

"Ние успяхме да се преборим и да си направим "Балкански поток, който е 100 % държавен и е печатница за пари за българските граждани. Всяка година в порядъка на 700 - 800 млн. лева влизат в джобовете на всички и ако това е лошо, и ако трябва да се обяснявам защо не в Гърция или Турция, аз не съм национален предател, правил съм всичко в полза на българите", отговори Борисов на висок тон.

В четвъртък (31 август) прокуратурата се самосезира за нарушения, свързани с избора на изпълнител и ускореното изграждане на газопровода "Турски поток", след като от Антикорупционния фонд обявиха, че през 2019 година се е провела необявена в България среща, на която "българската, руската и арабската страна" са обсъждали конкретна поредица от действия и времева рамка за изпълнението им с цел бързо да се бъде построен "Турски поток" през България. Срещата е била на 1 юли 2019 г. в Истанбул. Информация е открита в отворената от хакери поща на руския политик Александър Бабаков, санкциониран няколко пъти от 2014 г. насам заради руската агресия в Украйна.

В България газопроводът бе представен като разширяване на газопреносната мрежа на страната и тогавашният премиер Бойко Борисов непрекъснато го наричаше "Балкански поток", независимо, че в чужбина и руснаци, и американци използваха именно името "Турски поток". От прокуратурата уточниха, че ще проверят информацията за заобикаляне на Закона за обществените поръчки и обсъждането на забранени от закона схеми като наемане на кандидат за изпълнител като подизпълнител на част от проекта.

По времето, в което е проведена срещата, настоящият министър на регионалното управление Андрей Цеков е член на управителния съвет на Българската асоциация за управление на проекти в строителството. Той все още е не коментирал обвиненията на Борисов.

Връзката с Алексей Петров

За първи път председателят на ГЕРБ коментира официално, че покойният Алексей Петров е имал в съставянето на правителството между ГЕРБ и "Продължаваме промяната - Демократична България".

"Алексей беше близък с бащата на Кирил Петков, с тях. И той, като всички нас, търсеше варианти да се направи нещо стабилно след петте поредни избори и поне за важната законодателна рамка", каза Борисов в кулоарите на парламента преди началото на заседанието.

Борисов отказа подробности, но посочи, че са правени срещи с участието на бившата барета, впоследствие съветник в Държавната агенция "Национална сигурност": "Срещи сме провеждали с него, той с тях, обратно, за да може някакво поне крехко доверие да си имаме." Лидерът на ГЕРБ отрече на разговорите, на които е присъствал, да е бил предлаган държавен пост на Алексей Петров, но не изключи възможността това да е ставало в друг формат.

За приоритетите на властта

Като най-важни задачи в новата пленарна сесия лидерът на ГЕРБ посочи конституционните промени, антикорупционния закон, законите по Плана за възстановяване и устойчивост, както и тези, свързани с членството в Шенген и еврозоната.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини