Кремъл отрече Русия да причинява глад в Африка

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков днес заяви, че Русия остава надежден доставчик на зърно въпреки пречките, създадени от западните страни, и недостигът на храна в Африка няма нищо общо с Москва, предаде Ройтерс.

Русия през юли се отказа от едногодишното споразумение, което позволяваше Украйна, един от най-големите износители в света, да доставя зърно от черноморските си пристанища въпреки руското нахлуване и военните действия в украинските води, облекчавайки скока на световните цени.

На днешния брифинг Песков бе попитан за отправените обвинения от ръководителя на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна, че Москва причинява глад в Африка, където много страни разчитат на вноса на зърно.

Тези обвинения „са напълно неоснователни, те са погрешни и са умишлено изопачаване на действителността“, каза Песков.

„Недостигът на зърно и недостигът на храна на африканския континент нямат нищо общо с нашата страна“, добави той.

„Русия дори сега, въпреки факта, че самата сделка вече не работи, заема отговорна позиция - вие знаете за инициативата за изпращане на безплатно зърно на най-бедните страни от африканския континент“, подчерта говорителят на Кремъл.

Турция се опитва да убеди Москва да се върне към споразумението, за което тя посредничи. Два турски източника съобщиха за Ройтерс, че турският президент Реджеп Тайип Ердоган ще се срещне с Путин в руския черноморски курорт Сочи на 4 септември за разговори, посветени на износа на зърно през Черно море.

 

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини