Случващото се в Африка е голям проблем за Европа, предупреди топдипломатът на ЕС Жозеп Борел

Върховният представител на Европейския съюз по външната политика и сигурността Жозеп Борел заяви, че министрите на отбраната на страните членки на ЕС би трябвало да обсъдят ситуацията в Габон, предаде Ройтерс. Ръководителят на европейската дипломация допълни, че ако военният преврат в африканската страна бъде потвърден, това ще направи региона още по-нестабилен.

„Ако се получи потвърждение, че е осъществен военен преврат, то това е поредният случай, който повишава нестабилността в целия регион“, заяви Борел на неформалната среща на министрите на отбраната на държавите членки на ЕС в Толедо, Испания.

В ранните сутрешни часове днес група висши габонски военни се появиха по националната телевизия и обявиха, че са завзели властта, след като местната централна избирателна комисия съобщи, че президентът Али Бонго получава трети мандат.

Междувременно репортер на Ройтерс предаде, че интернет връзките в Габон са се оказали възтановени днес, часове след като военните заявиха, че са завзели властта. След изборите достъпът до интернет в страната беше прекъснат с решение на тогавашната власт.

 

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини