Разследват експлозии в станция за втечнен пропан-бутан е Румъния

Румънският премиер Марчел Чолаку, който заедно с министъра на вътрешните работи Каталин Предою пристигна на мястото в село Креведия, окръг Дъмбовица, където две експлозии в станция за втечнен пропан-бутан отнеха живота на двама души и раниха 56, заяви, че в предстоящия период ще разпореди контрол на всички бензиностанции и газостанции в страната, а ако бъдат установени нередности, които са в състояние да застрашат човешки животи, съответните обекти ще бъдат затворени, предаде Аджерпрес.

Според публикувани от румънските медии първоначални информации фирмата оператор на газостанцията в Креведия е била лишена от разрешително за функциониране още през 2020 г. и от три години станцията е работела нелегално. Пожарникарите са информирали седем държавни институции за нередности, установени у тази фирма в доклад на Инспектората за извънредни ситуации от 2020 г., отбелязва телевизия Диджи 24.

Премиерът Чолаку каза също, че се подготвят помощи за семействата, чиито домове бяха разрушени.

"Седем къщи са засегнати, три почти изцяло, всички ще получат помощ. Нашият приоритет от снощи беше спасяването на човешки животи и продължава да бъде. Бяха трансферирани досега (в чужбина) четирима души, ще има още трансфери", посочи Чолаку.

Той добави, че три болници за хора с тежки изгаряния са в процес на строеж в Румъния, като една от тях е в столицата. 

По-рано днес Чолаку определи като "образцова" намесата след снощната трагедия и благодари на пожарникарите, жандармеристите, полицаите, лекарите и медицинските сестри за оказаната помощ.

От своя страна вътрешният министър Каталин Предою каза, че е избегната по-голяма трагедия. По думите му е имало "огромен риск" да стане едновременна експлозия и в трите цистерни, намиращи се в Креведия, и това е щяло да има "опустошителен ефект" в целия район, предаде Аджерпрес.

Същевременно Военната прокуратура се самосезира и започна разследване на начина, по който са се намесили пожарникарите при пожара в Креведия.

Разследването е започнало, след като при експлозията загинаха двама души и бяха ранени 56, от които 43 са кадри на министерството на вътрешните работи (39 пожарникари, двама полицаи и двама жандармеристи), отбелязва агенцията.

"Всички преки или морални виновници за тази трагедия ще платят", увери премиерът Чолаку.

Същевременно кметът на южния град Каракал, окръг Олт, Йон Долдуря, чийто син притежава незаконната газостанция в Креведия, се е оттеглил от постовете си в управляващата Социалдемократическа партия (СДП) и от членството си в партията, съобщава телевизия Диджи 24, позовавайки се на източници от партията.

Неговият син Йонуц е собственик на фирмата, която притежава станцията за втечнен петролен газ (LPG), която се взриви снощи.

Самият кмет предизвика възмущение, след като каза за ранените в експлозията пожарникари, че "това е техен проблем", отбелязва телевизията.

Според цитираните от Диджи 24 източници премиерът Чолаку е бил силно притеснен от участието на семейството на кмета, който се смята, че е близък до генералния секретар на СДП Паул Станеску, в скандала около трагедията в Креведия и решението за оттеглянето му от партията не било доброволно, а наложено. Той все пак запазва поста си на кмет на Каракал.

Същевременно новинарският сайт Хотнюз съобщава, че първата хипотеза за причината за експлозията, по която работят следователите, е, че взривът е бил причинен от цигара по време на прехвърлянето на газ от една цистерна в друга. 

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини