Тодоров: При проверките всичко е изрядно, но иначе караме по вълнисти магистрали и необезопасени пътища

МРРБ и АПИ изготвят график за обследване на магистралите и скоростни пътища в страната, съобщиха от пресцентъра на регионалното министерство. Проверките ще започнат до месец, като приоритетно ще се обследват пътни участъци в гаранционен срок, тъй като за тях строителите носят отговорност към момента.

Владимир Тодоров от Асоциацията на пострадалите при катастрофи заяви, че политически елементи често се включват в проверката на пътищата. "Не очаквам да има фрапиращи резултати, вероятно ще се окаже, че всичко е изрядно. Ние караме по магистрали, които са като вълни и по необезопасени пътища. Позволяваме тези, които вземат решенията, да правят безумици", коментира той.

По думите му изразът "корупцията убива" се вижда най-вече в пътното строителство. "Когато там се краде и спестява, това води до човешки жертви. В Италия цялата пътна мрежа е построена в интерес на околната среда, бизнеса и туризма. Системата за финансиране у нас е сбъркана. Дофинансирането, когато се осъщестява чрез разширяване на обхвата на тол системата, се проявява политически популизъм", смята Тодоров.

Георги Златев, зам.-председател на Асоциацията по автомобилен спорт, споделя, че е добра практика да има чести проверки на пътната настилка. "Качеството е това, което липсва в пътното строителство у нас. Проверките трябва да съдържат заключения, които да указват ясно какво да се промени. Трябва да се взаимства опит от строежа на пътищата в Германия, Италия. Трябва да се планира обследване на пътната мрежа - от около 50 години има инструкция всяка година да се проверяват магистралите и първокласните пътища, на две години второкласните, на три или четири години третокласните", подчерта той. И допълни, че най-ниската цена е била критерият за избор на изпълнител на пътно строителство. 

Източник: nova

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини