Шефът на службата за сигурност на Словакия обвинен в създаване на престъпна група и злоупотреба с власт

Словашката полиция обвини шефа на разузнаването и други високопоставени служители в сферата на сигурността в създаването на престъпна група и заговор за злоупотреба с власт в рамките на дело, което се води само няколко седмици преди предсрочните избори, предаде Ройтерс.

Словашките гласоподаватели трябва да отидат до урните на 30 септември. Страната, която е членка на ЕС и НАТО, се управлява от служебен кабинет, след като предишната управляваща коалиция се разпадна поради вътрешни борби и загуби доверието на парламента през декември.

"Следователят повдигна обвинения за престъпление по създаване, формиране и подкрепа на престъпна група, престъпление за злоупотреба с власт и престъпление за възпрепятстване на правосъдието", заяви шефът на полицията Стефан Хамран на пресконференция.

Полицията идентифицира обвиняемите само с техните първи имена, но Хамран потвърди, че настоящият началник на словашката Информационната служба (SIS),  Роман Алак, неговият предшественик Владимир Пчолински, и директорът на Националната служба за сигурност Роман Конечни са сред обвиняемите.

Служебният министър-председател Людовит Одор свика за днес извънредно заседание на Съвета за национална сигурност на страната за обсъждане на случая.

Проучванията на общественото мнение дават предимство на партията Смер-СД, ръководена от бившия премиер Роберт Фицо, да спечели изборите през септември.

В анкета, проведена от агенция Ипсос този месец, популистката Смер-СД получи 19,7%, следвана от либералната "Прогресивна Словакия" с 16,9 %. Партията ХЛАС, основана от друг бивш премиер и някогашен член на Смер-СД, Петер Пелегрини, получи 13,3 процента.

Фицо се противопостави на военната помощ за Украйна и призова за дипломатическо решение на войната, започната от Русия в Украйна през февруари 2022 г, припомня Ройтерс.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини