Шест областни хъба ще подпомагат социални предприятия и социални иновации по ПВУ

По Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) са осигурени 27 милиона лева за развитие на социалната и солидарна икономика, каза днес във Варна министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова. По думите ѝ по оперативната програма за развитие на човешките ресурси този сектор може да разчита на 43 милиона лева. Средствата ще бъдат инвестирани целево в социални предприятия и социални иновации.

Хората от този сектор на икономиката ще могат да разчитат на шест центъра, изградени по модела на европейските дигитални хъбове във Варна, Бургас, Пловдив, Благоевград, Ловеч и Габрово. Те ще са важен партньор на поне 200 предприятия, обясни Шалапатова. Тя уточни, че средствата по ПВУ ще бъдат разпределяни в няколко посоки. Част от тях ще бъдат за дигитализиране на предприятията, за да станат високоефективни. Втората задача е те да станат видими и обществото да осъзнае ползата от съществуването им, допълни министърът. Пари ще бъдат влагани и в повишаване на конкурентноспособността на този тип компании.

Шестте областни хъба ще бъдат партньор на съществуващите предприятия, но ще насърчават и създаването на нови, което е важно, защото тяхната добавена стойност е висока, каза още Шалапатова. Според нея новите мерки са част от политиката за осигуряване на равни възможности на хората с увреждания да имат активен трудов живот.

Във Варна днес министърът бе гост на Дневния център за пълнолетни лица с увреждания „Ривиера“. По думите ѝ неговият екип от дълги години показва сериозни иновации в областта на социалните предприятия и подкрепата на хора с различен тип затруднения. Шалапатова допълни, че ще посети и Дома за медико-социални грижи за деца в града, като подчерта, че страната ни вече приключва със закриването на домовете от стар тип. Според нея броят им е сведен до четири, като крайната цел е всички деца да заживеят в семейна или близка до семейната среда.

На въпрос за подготовката на бюджета за следващата година министърът посочи, че ще има увеличение на средствата за системата. Тя уточни, че министерството настоява не само за повишаване броя на социалните услуги, но и на инвестициите в хората. Обученията на работещите в сферата недостигат, а компетенцията на голяма част от социалните работници не е на достатъчно ниво, обясни Шалапатова.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини