Тагарев споделя оценките, че сайтът "Миротворец" не е заплаха за хората в него

Украинският сайт "Миротворец" не е бил тема на разговора между министъра на отбраната Тодор Тагарев и началника на украинското военно разузнаване генерал-майор Кирило Буданов, който се състоя миналата седмица в София.

На въпрос дали са адекватни оценките, че "Миротворец" не представлява заплаха за хората в него, Тагарев отбеляза, че споделя напълно тези оценки и го определи като неправителствен сайт. "Група граждани, която изказва неудовлетворение от начина на поведение и бих казал пропаганда от страна на някаква друга група граждани, която в частност накърнява интересите на Украйна и поддържа руските позиции в този конфликт", коментира той.

"Това има комуникативни последствия, също както и действията на много от тези журналисти в списъка", изтъкна още министърът на отбраната и увери, че сайтът "Миротворец" не представлява заплаха за хората в него.

За отношенията с Румен Радев

По темата с отношенията му с президента Румен Радев, която е щекотлива, защото двамата имат коренно различни позиции спрямо войната на Русия в Украйна и отношението на България към нея. Вчера Тагарев и Радев имаха среща.

"Съвсем нормално е и се надявам, че ще имаме такива регулярни срещи и в бъдеще. Ние сме длъжни да работим институционално заедно и вчерашната среща, която не е първа между мен и президента, близо два часа дискутирахме проблемите, които имаме в областта на сигурността, на армията и въоръжените сили, както и потенциалните решения", отбеляза министърът на отбраната.

По думите му има доста въпроси, по които президентът издава указ по предложение на Министерския съвет, които обикновено се подготвят от Министерството на отбраната и се внасят от министъра на отбраната. Като пример Тагарев даде назначението на висшите военни длъжности, като президентът не може да издаде указ без да има предложение по решение на Министерския съвет.

"Най-нормалното нещо е да се срещнем и да обсъждаме проблемите и да търсим съгласие за начина на тяхното решаване", посочи Тагарев и допълни, че изпълнителната власт и президентът имат разписани правомощия по отношение на сигурността и отбраната.

Преди близо месец ГЕРБ, "Възраждане" и БСП настояха българската държава да се намеси по казуса с включването на имена на български граждани в списък с врагове на Украйна, публикуван от "Миротворец".

Кой е в списъка на "Миротворец"

В списъка на "Миротворец" от 2018 г. насам са попадали хора от проруските среди в България като журналистките Велиана Христова, Велислава Дърева и Елена Йончева (в момента евродепутат), лидера на АБВ Румен Петков, анализатора Валентин Вацев, члена на БСП Ваня Добрева, лидера на "Атака" Волен Сидеров, бившия депутат от БСП проф. Иво Христов и др.

От 2022 г. там фигурира името на зам.-председателя на парламента Кристиан Вигенин от БСП и на бившата журналистка от ТВ7 Диляна Гайтанджиева, която през 2017 г. участва в специален репортаж на руския телевизионен канал "Россия 24" - "Болгарский поток", който внушава, че България в тандем със САЩ е станала главният транзитен пункт за снабдяването с оръжие на "Ислямска държава" и Близкия изток. По-късно тя публикува материали за "американските лаборатории за биологични оръжия в Украйна и Грузия", изцяло базирани на руски източници и документи.

Именно заради нейно оплакване, че е била включена в списъка, темата започна да циркулира в общественото пространство.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини