Силни дъждове наводниха Южна Австрия

Изображение 1 от 2

    Силните валежи в Южна Австрия, затрудниха службите за извънредни ситуации да се справят с големите наводнения, предаде ДПА. Северните частите на Словения също са силно засегнати от проливните дъждове.

    Властите евакуираха къмпингите в най-южната австрийска провинция Каринтия, както и в съседната провинция Щирия, като предпазна мярка. По данни на австрийското радио са в тези райони са били изпратени повече от 2500 пожарникари и десетки военнослужещи.

    Според властите два къмпинга в близост до езера в Каринтия са били застрашени от наводнение. Къмпингуващите са били временно настанени в близките училищни сгради.

    В градчето Санкт Паул в долината Лавант в събота са били евакуирани 70 домакинства. В предградие на провинциалната столица на Каринтия Клагенфурт се наложило да се изпомпва вода от ретензионен басейн, тъй като имало опасност той да прелее. В пограничното градче Лавамюнд напоените с вода склонове са започнали да предизвикват свлачище, което е изложило на риск жилищните сгради в района.

    В градчето Лайбниц, провинция Щирия, се е наложило да бъде евакуиран старчески дом, а жителите на друго селище в близост са били изведени от домовете си с лодки и откарани на безопасно място.

    В събота се стигна и до големи задръствания заради съботно-неделния трафик, като пример за това бяха дългите колони от автомобили в тунела Караванкен на магистрала А11 между Австрия и Словения. Заради силната буря бе затворен и алтернативния маршрут през прохода Лойбъл между Клагенфурт и Любляна, както и част от словенската магистрала А1 - важен транзитен маршрут за много хърватски туристи.

    Източник: БТА

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини