Германското контраразузнаване предупреди за засилената шпионска дейност на Китай

Германската контраразузнавателна агенция призова германските служители да бъдат предпазливи при контактите си с представители на международния отдел на ККП, като отбеляза, че Пекин напоследък е увеличил шпионската си дейност, разкри ДПА.

Германското контраразузнаване предупреди държавни служители и политици, че Китай увеличава шпионската си дейност в страната. Международният отдел на Централния комитет на Китайската комунистическа партия (ЦК на ККП) играе централна роля в това, се казва в съобщение на Германската федерална служба за защита на конституцията.

В документа се казва, че през последните години китайското ръководство значително е увеличило усилията си в областта на разузнаването и "е създало световна мрежа от контакти и постоянно се стреми да я разширява". Германските официални лица се призовават да проявяват предпазливост при контактите си с представители на китайските комунисти.

"Когато общувате с членове на Комунистическата партия на Китай, избягвайте всякакво поведение, което може да бъде квалифицирано като имащо реални последици по параграф 99 от Наказателния кодекс", се подчертава в документа.

През май Берлин поиска от Пекин да закрие тайните китайски полицейски участъци, действащи в Германия, тъй като германските власти смятат, че те са необходими на Китай, за да "контролира и сплашва" китайците, живеещи в чужбина.

Говорителката на германското външно министерство Андреа Сасе заяви тогава, че разговорите с китайската страна по темата се водят от ноември 2022 г. По думите ѝ през февруари китайското правителство е отрекло, че е създало незаконни полицейски участъци в Германия. Пекин обаче призна работата на някои "обслужващи пунктове" в Германия, които обеща да закрие.

В средата на юни Германия прие първата в историята на страната Стратегия за национална сигурност. В нея, наред с другото, се посочва, че Берлин трябва да засили борбата срещу чуждото влияние и шпионаж, да вземе мерки срещу евентуални саботажи, включително на инфраструктурни обекти, и да постигне независимост в енергийната и хранителната сфера.

В него Китай е наречен "партньор, конкурент и системен съперник", като се отбелязва, че без него "много от най-неотложните глобални предизвикателства не могат да бъдат решени".

Германският канцлер Олаф Шолц беше един от вносителите на документа. Според него Берлин поддържа баланс в стратегията си спрямо Китай. Авторите му се съгласиха и подчертаха, че не искат разединение, а минимизиране на рисковете. С Китай има принципни разногласия, например по отношение на демокрацията, но сътрудничеството е необходимо, например в борбата с изменението на климата. Те също така търсят постоянна координация със своите партньори.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини