Радев определи проекта за промени в Конституцията като неграмотен и порочен

Проектът за промени в Конституцията е юридически неграмотен и политически порочен. Това се вижда както от конституционалисти, така и от гражданите, обяви президентът Румен Радев след участието си във форума "Автомобилната индустрия срещу властта".

Това е първият коментар, който прави Радев, след като "Продължаваме промяната-Демократична България" представиха проекта. Според проекта държавният глава няма да има думата при назначаването на тримата големи - шефовете на Върховния касационен съд и Върховния административен съд и главния прокурор. Освен това му се отнема правото да назначава служебен кабинет.

"След едно много дълго подгряване на публиката за предстоящи чудодейни промени в правосъдната система за правосъдна реформа обществото ни очакваше да види работещи решения, водещи до справедливост и отчетност, към по-малко политизация на съдебната система. Вместо това ни се сервира национално разделение, атака срещу местната власт и президентската институция, отнемане на изборни права и прегазвана на принципи за баланс между властите. Това е една открита заявка за превземане на съдебната власт", обяви Радев.

Той не подмина и въпроса за обявяването на 24 май за национален празник. По думите му опитът да се изтрие 3 март от националния календар е покушение срещу историята. 

"Когато нямаш решения за настоящето и за бъдещето, започваш война с миналото. Това е покушение срещу идеалите на българските възрожденци, срещу паметта на хилядите загинали за нашата свобода", съобщи президентът и даде да се разбере, че е против "такива експерименти". 

Според Радев референдум по темата ще раздели още повече обществото.

Източник: offnews

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини