Карикатуристът Генчо Симеонов показва живописно детството си

Изображение 1 от 5

    Изложба живопис с произведения, вдъхновени от детството в България, представя карикатуристът Генчо Симеонов. Експозицията „Вселената на Генчо Симеонов“ се открива на 1 август в галерия „Сердика“, съобщават домакините, които са организатори на събитието заедно със секция „Карикатура“ на Съюза на българските художници (СБХ).

    „В природата има много вселени, светове, паралелни или меридианни, напоследък се появиха и диагонални, хибридни и пр. Но за нас, българите, има един различен свят, една цяла и завършена вселена от нашето измислено и вълшебно детство, в която нищо не липсва и всичкото не се прекланя през физичните закони“, коментира кураторът на изложбата Валери Александров.

    По думите му в изложбата няма сиво, грозно, лошо и опасно. Във „Вселената на Генчо Симеонов“ цари веселие и безкрайна безоблачност, казва той. В изложбата не се виждат униформи, оръдия или гробищни паркове.

    „За разлика от нас той отваря прозорчето, разперва ръце и полита с четка в ръка под небето на човешката комедия, под цирковия купол на детството, в небе без навигация и гравитация, без светкавици и гръмотевици, без взривовете на раждащите се звезди или тихия терор до смърт на черните дупки“, казва още Валери Александров.

    Генчо Симеонов е роден в село Челопечене през 1931 г. След като завършва в първия випуск на Художествената гимназия в София, продължава своето развитие в Художествената академия, специалност „Илюстрация и художествено оформление на книгата” при проф. Илия Бешков. От 1967 г. работи във в. „Стършел" и публикува свои творби в периодичния печат. Автор е на няколко самостоятелни изложби, на които показва основно карикатури и рисунки, а след 2011 г. посвещава творчеството си на живопис, с която е сравнително малко познат. Симеонов живее и твори в София.  

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини