Междуправителственото споразумение за доставка на ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй" от САЩ пред подписване

Има висока степен на готовност за подписване на междуправителствено споразумение със САЩ за доставка на свежо ядрено гориво за пети блок на АЕЦ "Козлодуй", но първо трябва да приключи съгласувателната процедура с органите на Европейската комисия, обясни днес министърът на енергетиката Румен Радев. По думите му тази процедура е задължителна, когато се отнася за ядрена енергетика и за страни извън ЕС.

Министърът очаква тя да завърши в началото на есента, след което по думите му ще е въпрос на протокол да се финализира и самото споразумението. "Но то категорично предхожда всички стъпки по отношение на доставки, по отношение на проучването и анализа, който се прави за технологията "AP 1000", обясни министърът.

Съгласно информацията от Агенцията за ядрено регулиране вчера при тях е постъпило искането за лицензиране на новото гориво за пети блок, произведено от компанията "Уестингхаус". Радев посочи, че обичайно такава процедура се осъществява за 5-6 месеца, а всичките уверения, които получава на база доклади и заключения на Експертния технически съвет в АЕЦ "Козлодуй", водят до заключението, че регулаторът "ще се справи" с лицензирането. Според министъра трябва да се отчете и факта, че такава замяна на горивата няма да е прецедент в ЕС, тъй като такива горивни касети, макар и по-стари генерации, са в употреба вече в Украйна и в Чехия.

Радев обясни, че следващото предизвикателство при подмяната е самата доставка на горивото, за което от завода-производител вече са уверили българските власти, че ще стане навреме.

Министърът на енергетиката посочи още, че и за другия блок на атомната ни централа - шести, също ще започне процедурата за лицензиране на горивото, което ще бъде доставяно от "Фраматом", но на този етап не може да се каже колко време ще отнеме. "По-важното е, че пълноценната работа на блок шест е обезпечена откъм горивна база и то за дълъг период от време, говорим за 2034 година", добави Радев.

Министър Радев присъства на началото на строителните работи по разширяване на газохранилището в Чирен, по отношение на надземната част от проекта.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини