Революция в електромобилите: 10 минути зареждане за 1200 км

Японският автомобилен гигант Toyota обяви пробив в производството на материал, използван в твърдотелните батерии. Компанията определя иновацията като значителна стъпка напред, която ще намали времето за зареждане и ще увеличи рязко пробега на електромобилите.

Toyota обещава твърдотелна батерия за пробег от 1200 км или 745 мили, която може да се зарежда за 10 минути и дори по-малко, по думите на Кейджи Кайт, президент на центъра за въглеродно неутрални разработки в компанията, в интервю за Гардиън. Производството на такива батерии ще започне през 2027 г.

Анализаторите на пазара смятат, че Toyota изостава от конкурентите в сегмента на електрическите превозни средства. През юни 2022 г. компанията изтегли 2700 от първите си електромобили, поради опасения, че колелата могат да паднат.

А миналия месец Британският орган за рекламни стандарти забрани рекламите на Toyota и Hyundai, заради преувеличаване на скоростта, с която могат да се зареждат, и подвеждане на потребителите относно наличието на точки за бързо зареждане в Обединеното кралство и Ирландия.

Конкурентът BMW за първи път обяви планове за преход на своите плъгин хибриди и електромобили към твърдотелни батерии през 2017 г. А японската Nissan обеща да пусне електрически автомобил с твърдотелни батерии до 2025 г.

Samsung планира да започне масово производство на твърдотелни батерии до 2027 г. – тези батерии ще се използват както в мобилни устройства, така и в електрически превозни средства.

По-безопасни, по-дълготрайни, по-малки и по-леки от литиевите, твърдотелните батерии се разглеждат като потенциален пробив за електрическите превозни средства, тъй като обещават да намалят времето за зареждане, да увеличат капацитета и да намалят риска от пожар, свързан с литиево-йонните батерии с течен електролит. Но твърдотелните батерии са по-трудни и скъпи за производство, което ограничава техните комерсиални приложения.

Дейвид Бейли, професор по бизнес икономика в университета в Бирмингам, коментира пред Гардиън, че ако твърденията на Toyota са оправдани, това може да е повратна точка за бъдещето на електрическите превозни средства: „Често пробивите се случват на етап прототип, но след това е трудно да се увеличи мащабът. Ако това е истински пробив, той може да промени играта, светия граал на превозните средства, задвижвани с батерии”.

От Европейската федерация за транспорт и околна среда коментират пред Ройтерс, че въглеродният отпечатък може да бъде намален с 39%, ако автомобилите използват твърдотелни батерии – с твърди електроди и твърд електролит, вместо литиево-йонни батерии.

Освен това твърдотелните батерии изискват по-малко графит и кобалт – метал, който се произвежда главно в Конго, където има голям неформален сектор, използващ детски труд.

Източник: technews

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини