„Върджин Галактик“ осъществи първия си пилотиран космически полет за търговски цели

„Върджин Галактик“ осъществи успешно първия си пилотиран космически полет за търговски цели, предадоха световните осведомителни агенции.

Екипаж от трима души от Италия се издигна на повече от 80 км над пустинята в Ню Мексико в четвъртък на борда на ракетоплана VSS Unity на „Върджин Галактик“. Това бе първият частен платен пилотиран полет на компанията до ръба на космоса, откакто британският милиардер Ричард Брансън основава предприятието през 2004 г.

Двамата офицери от италианските военновъздушни сили и авиокосмически инженер от Националния център за научни изследвания на Италия извършиха кратък суборбитален полет заедно с трима членове на екипажа на „Върджин Галактик“ -

двама от които пилотираха модула „Ви Ес Ес Юнити“. Отделянето на устройството от самолета-носител стана в 11:30 часа по източно крайбрежие (18:30 софийско време) на височина от около 15 км, след което „Ви Ес Ес Юнити“, използвайки собствен двигател, се издигна на височина над 84 км. Според класификацията на ВВС на САЩ на височина 80,45 км е границата на космоса. Това е под линията на Карман на надморска височина над 100 км, откъдето според класификацията на Международната авиационна федерация започват космическите полети.

Екипажът на кораба се почувства безтегловен за няколко минути, след което „Юнити“ започна да се спуска. Около 75 минути, след като се отлепи от Земята, ракетопланът безопасно кацна в своята началната точка на пистата на космодрума „Спейспорт Америка“. Съоръжението е държавна собственост, близо до подходящо наречения град Трут ор Консекуенсес (Истина или последствия) в щата Ню Мексико. Компанията на Брансън е взела под наем част от съоръжението.

Полетът отбеляза дълго отлагания пробив за „Върджин Галактик“, който най-накрая открива търговските полети до космоса след близо 20 години на трудни разработки и множество спънки.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини