Бреговата охрана на САЩ ще води разследването на имплозията на батискафа "Титан"

Бреговата охрана на САЩ съобщи в неделя, че ще води разследването на имплозията на подводницата "Титан" с помощта на Канада, Франция и Великобритания, предаде Асошиейтед прес. 

Батискафът "Титан" се взриви на път за обиколка на останките на кораба "Титаник", при което загинаха всичките петима души на борда. Отломките бяха открити в четвъртък (22 юни) на около 3810 метра под водната повърхност и на около 1600 фута (488 метра) от "Титаник" във водите на Северния Атлантик. 

Петимата души на борда на „Титан“ загинаха:

  • 58-годишният британски милиардер и изследовател Хеймиш Хардинг;
  • роденият в Пакистан 48-годишен бизнес магнат Шахзада Давуд и 19-годишният му син Сюлейман (и двамата са британски граждани);
  • 77-годишният френски океанограф и експерт по „Титаник“ Пол-Анри Наржоле, който десетки пъти е посещавал мястото на корабокрушението на „Титаник“; 
  • Стоктън Ръш, американският основател и директор на „Оушън Гейт“, който е управлявал подводния апарат.

Главният следовател капитан Джейсън Нойбауер от Бреговата охрана на САЩ заяви, че операциите продължават и че са картографирали мястото на инцидента. Той не посочи срокове за разследването. Нойбауер каза, че свикването на Морски разследващ съвет е най-високото ниво на разследване, провеждано от Бреговата охрана на САЩ.

Разследващите работят в тясно сътрудничество с други национални и международни разследващи органи, включително Националния съвет по безопасност на транспорта на САЩ, Съвета по безопасност на транспорта на Канада, Френския съвет за разследване на морски произшествия и Сектора за разследване на морски произшествия на Обединеното кралство, добави Нойбауер. В момента се събират доказателства в пристанището на Сейнт Джонс, Нюфаундленд, в координация с канадските власти.

Съветът на бреговата охрана може да отправя препоръки към прокурорите за налагане на граждански или наказателни санкции, ако е необходимо, отбелязва АП.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини