Няма координация на назначения между ПП/ДБ и ГЕРБ

Няма механизъм за координация на назначения на началници на държавни комисии и институции между двете политически сили, подкрепящи кабинета "Денков" - ГЕРБ/СДС и "Продължаваме промяната/Демократична България".

Това стана ясно от думите на Мартин Димитров от ДБ, който заедно с Никола Минчев и Васил Пандов от ПП дадоха брифинг в кулоарите на Народното събрание. Поводът - решение на Конституционния съд, че отстраняването на бившия шеф на Сметната палата Цветан Цветков, който бе изненадващо и в бърз порядък свален от поста през януари, e противоконституционно.

"Има много нерешени въпроси, до вчера нямахме и бюджет, така че едно по едно. Трябва да се подредят нещата, сроковете са кратки, надявам се бързо да се организираме по тези теми. Трябва да бъдат направени промени в много регулатори, има изтекли мандати, изтекъл е мандатът и на шефа на БНБ. Но още по-важно - трябва да приемем бюджет до края на юли. Едно по едно", уклончив бе Мартин Димитров на въпрос дали има координационен орган между ГЕРБ и ПП/ДБ, отговарящ за назначенията.

"Това е тема, която трябва да отнесете към нашето ръководство. Имате ли въпроси, които са към нас по отношение на Сметната палата? Ако нямате, Ви благодаря за вниманието", избегна от конкретика Димитров, попитан от News.bg дали има де факто механизъм за координация между ПП/ДБ и партията на Борисов.

Макар Цветан Цветков, уволненият началник на Сметната палата, да е с изтекъл мандат към датата на уволнението си, обявено за противоконституционно, решението на конституционните съдии не разглежда това, а от него следва изводът, че Цветков следва да се върне на поста си, заяви заместник-председателят на парламента от ПП Никола Минчев.

Към момента в коалицията ПП/ДБ не са обсъждани номинации за оглавяващи ключовите държавни институции, посочи още той.

"Когато внесохме конституционната жалба, бяхме убедени, че това решение бе политически мотивирано. (...) Тогава посочихме, че това решение на НС няма никакъв досег с правото, а беше изцяло политически мотивирано", подчерта народният представител.

ПП съзряха и противоречие в действията на тогавашното мнозинство - аргументът за отстраняването на Цветков било, че е с изтекъл мандат, а същевременно начело на Сметната палата била поставена неговата заместничка Горица Кожарева.

"Бе посочено още, че освобождаването е свързано с казуса Nexo. Както се видя в последващите 7 месеца, този казус се оказа една предизборна димка. И с оглед на това се радваме, че по тази линия се видя, че тази политическа саморазправа с г-н Цветков бе санкционирана единодушно от Конституционния съд", изрази удовлетворение той.

Припомняме, че на 20 януари 2023 г. 48-то Народното събрание взе решение да освободи от поста председателя на Сметната палата Цветан Цветков. 118 депутати гласуваха "за", а 82 - "против". 71 депутати от "Демократична

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини