30 хиляди литра петрол изтекли от български кораб в Дунав край Нови сад

За разлив на около 30 хиляди литра петрол в река Дунав съобщават сръбските медии на около 400 км преди Видин. Горивото е изтекло от български кораб в района на Нови сад, на място е започнало разследване на причините. Нефтеното петно ще достигне и българският участък на реката, което поражда много въпроси - до какви поражения за водните обитатели води всеки един такъв разлив, често ли се случва, нанасят ли се вреди и на крайбрежната растителност и животни?

Според експерта Георги Георгиев разлив в такъв мащаб в реката не е имало. "Имали сме малки разливи. 35 тона да се разлее въобще не е малък проблем. Най-вероятно е авария, защото корабният парк на България, Румъния и Украйна е много остарял. Вероятността част от това гориво да достигне до България е много малка. Преди разливът да стигне до България има два хидровъзела, затова смятам, че ще се утаи в езерото Прахово 2. Там ще бъде събрано от сръбските органи", смята той. 

По думите му и на двата бряга има замърсяване - на румънския и сръбския. "Това е голям риск за водоплаващите птици, само човек може да ги спаси, ако попаднат в него. За рибите няма опасност. Нивото на Дунав е много високо, островите са залети. Части от разлива биха нанесли вреди, ако достигне до България. Имали сме случаи на замърсяване на кораби, които изхвърлят трюмни води", обясни Георгиев. 

Санкциите по сръбското законодателство, ако се установи умисъл, са от 6 месеца до 8 години затвори, както и глоби за вреди на околната среда. 

Източник: nova

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини