"Охранявалият" протестите през 2020 г. Антон Златанов оглави "Гранична полиция"

Бившият шеф на СДВР Антон Златанов, ръководил силите на реда при протестите през 2020 г., допуснали поредица случаи на насилие, е новият директор на Главна дирекция "Гранична полиция", съобщи МВР. Той е бил представен пред състава от министър Калин Стоянов и заместника му Стоян Темелакиев.

Не е известно дали Златанов е бил част от ръководния екип в МВР, който е взимал решенията как да действа полицията по време на протестите, но със сигурност беше лицето на МВР в най-ключовите и напрегнати вечери. Неколкократно Златанов като говорител се е опитвал да звучи балансирано, като е благодарил на мирно протестиращите.

В справката за него се казва, че е роден на 8 октомври 1976 г. в София. Завършил е УНСС по специалността "Планиране и прогнозиране на икономически системи", а през 2002 г. - магистратура по "Международни икономически отношения" в Стопанската академия в Свищов. През 2016 г., след публична защита на дисертационен труд в Академия на МВР, му е присъдена образователна и научна степен "Доктор" в професионално направление "Национална сигурност".

Работи в системата на МВР от над 25 години, като по време на службата си е многократно награждаван, се посочва в справката за него. Отбелязва се специално неговият опит като началник на група в отдел "Специализирани полицейски сили", а впоследствие е началник на група "Хулиганство, екстремизъм и спортни мероприятия". В отделни периоди е началник на сектор "Масови мероприятия" и заместник-началник на отдел "Охранителна полиция". На 13 май 2015 г. е назначен за заместник-директор на СДВР. В периода май - юни 2021 г. е директор на Столичната дирекция на вътрешните работи.

Има опит и върху работата на Главна дирекция "Гранична полиция". През периода 2021-2022 на два пъти е командирован за участие в охраната на зелена граница, изтъква министерството.

Добавя, че Златанов е преминал курсове на обучение в Интерпол и Европейски полицейски колеж, както и в полицейски академии и училища в Холандия, Белгия, Израел, Германия, Швеция, Португалия, Финландия, Естония, Франция, Чехия, Полша, Великобритания, Испания и др. в направленията "Обществен ред и управление на тълпа", "Радикализъм и екстремизъм", "Мащабни масови мероприятия", "Противодействие на футболното хулиганство", "Управление на кризи и кризисен мениджмънт", "Сигурност на големите градове" и др.

Последната му специализация в чужбина е в Израел през 2020 г. на тема "Противодействие на глобалния тероризъм и антисемитизъм".

Преподавател в магистърска програма "Сигурност и противодействие на радикализацията и тероризма" във Военна академия "Г. С. Раковски", както и във факултет "Полиция" на Академията на МВР.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини