Александър Морфов, Мария Каварджикова, Владимир Пенев и Светлана Янчева с „Аскеер“

Наградите „Аскеер“ бяха връчени за 32-ри път в театър „Българска армия“. Отличията за постижения в театралното изкуство през изминалия сезон се раздават от „Академия „Аскеер“

Две представления получиха по две статуетки. „Антигона” по Жан Ануи на плевенския театър „Иван Радоев“ бе отличено за режисурата на Александър Морфов и за най-добър спектакъл. 

„Много съм благодарен на фондация „Аскеер“, защото в тези трудни за мен дни това някак си ще ме ободри“, каза Морфов. Припомни, че това е неговият пети „Аскеер“, а останалите четири са в Народния театър. Той благодари на артистите от плевенския театър и особено на Деян Донков и Милена Ерменкова, които изпълняват главните роли. „Благодаря на моите близки хора – Рени Врангова, Албена Колева и Валери Йорданов, които ме подкрепяха в тези тежки дни, в борбата с номенклатурата и с ужасните неща, които се случват в нашата държава“, каза още Александър Морфов.

Директорът на плевенския театър благодари за признанието и каза, че това не е трудно да се постигне с режисьори като Явор Гърдев и Александър Морфов. „Не е трудно с екип като този на драматично-куклен театър „Иван Радоев“, град Плевен. Това е тяхна награда. Тя я заслужиха, изстрадаха и накрая я получиха. Пожелавам на всички директори на театри такива колеги“, каза още Димитър Кабаков. 

„Арт“ от Ясмина Реза на Младежкия театър получи два „Аскеер“-а: за изгряваща звезда – Владислав Стоименов (за режисура) и Кирил Недков – за поддържаща мъжка роля. 

„Понеже темата е свързана с големите учители, благодаря на всички мои учители и онези хора, които са ми подавали своето познание и своя опит, и са инвестирали немалко количество енергия в това да мога да се развивам като артист“, каза Владислав Стоименов. „Пожелавам ни да сме малко по-мили един с друг и да сме малко по-разбиращи. Вярвам, че ако съумеем да го направим, всичко ще е наред“, каза Кирил Недков.

За поддържаща роля при жените като най-добра беше отличена Мария Каварджикова – за Магдалена в „Частици жена“ от Ката Вебер (Народен театър). Наградата беше приета от дъщерята на актрисата.

За съвременна българска драматургия бе отличена Яна Борисова за „Място, наречено другаде“ в „Театро“. „Благодаря на всички, които ме вдъхновяват да пиша и ми дават смисъл, и причина да не спирам да го правя. Благодаря на Георги Господинов и Анджела Родел, които успяха да превърнат националната гордост в състояние на духа. Пазете българския език. Той е едно от малкото неща, с които наистина разполагаме“, казва Борисова в специално послание, прочетено от нейно име. 

За водеща женска роля наградата отиде при Светлана Янчева – за ролята на Уини в „О, щастливи дни“ от Самюъл Бекет в „Сфумато", а за водеща мъжка роля – Владимир Пенев за ролята на поп Кръстьо във „Великденско вино“ от Константин Илиев (Народен театър).

„Какъв щастлив 24 май. Тоя Георги Господинов ни направи празника наистина особен и наистина важен. Искам всички, които са били номинирани, но не се оказаха с награда, да знаят, че има смисъл. Аз съм бил много повече пъти номиниран, отколкото съм получил. Да продължаваш да работиш това, което обичаш, има огромен смисъл“, каза Владимир Пенев.

„Основната благодарност, която имам, е към автора Константин Илиев. По-съвършена българска пиеса от всичките ми 40 и кусур години в театъра, не съм виждал. Втората също толкова добра пиеса пак е негова –  „Нирвана“. Павел Койчев не е просто сценограф, а човек, който преплитайки няколко пръчки, ти заплита душата и те прави част от една огромна машина, с която заедно летите. Нещо, с което се възвисяваш. Изключителна благодарност към Явор Гърдев за търпението, което имаше към мен“, каза още Пенев. На финала на своето изказване, той прочете стихотворението „Отдалечавам се..." на Стефан Цанев.

Наградата за моноспектакъл е за „Неведение“ от Албена Ставрева (консултант - Явор Гърдев, режисьор - Албена Ставрева, сценограф - Албена Ставрева, музика - Мира Искърова, звуков дизайн - Юлиан Стоичков, с участието на Албена Ставрева, Народен театър).

„Спектакълът „Неведение“ е моят поклон към магията на театъра и към магията на словото. Това е и моята благодарност към мечтите, когато се сбъднат“, каза Албена Ставрева. 

Статуетката за сценография получи Мариета Голомехова за „Дон Кихот“ от Мигел де Сервантес в Младежкия театър), за костюмография – Никол Трендафилова за „Леонс и Лена“ от Георг Бюхнер в Yalta Art Room, за театрална музика – Милен Кукошаров за „Три сестри“ в театър „Възраждане“.

„Това е девета награда – от общо 11 номинации – за „Дон Кихот“. Аз, може би, съм най-щастливият директор тази вечер в тази зала“, каза директорът на Младежкия театър Михаил Байков.

„Благодаря за огромната част, благодаря за вниманието върху моята работа и моята музика в представлението „Три сестри“. Това представление е един венец на едно наше творческо трио, което заформихме с Никола Тороманов-Фичо и Стилиян Петров. Затова, с чисто сърце, мога да кажа, че споделям тази доста тежка награда с тях. Понеже вдъхновението, което те ми дадоха, беше огромно. Надявам се, и аз на тях. Всъщност, всичко в представлението е резултат от едно от най-красивите неща в театъра – и това е единната работа“, каза Милен Кукошаров.

Както бе обявено по-рано, сценографът проф. Слави Кокалов получи голямата награда за цялостен принос към театралното изкуство, а актрисата Елена Райнова – почетен „Аскеер“ за творческа чест и принос в развитието на театралното изкуство.

„Вълнувам се, разбира се. Суета. Всичко е суета, но пък е мило и приятно“, каза Елена Райнова.

„В сценографската гилдия не са едно и две имената, които заслужават тази чест. Все не мога да се освободя от усещането, че леко предреждам, но нищо... Все пак, отговарям най-малко на изискването да съм в пенсионна възраст“, каза проф. Кокалов. Неговото благодарствено слово завърши с думите „Представлението трябва да продължи“.

Церемонията тази вечер беше поверена на режисьора Борис Радев, сценография и костюми – Нина Пашова, музика и музикален продуцент – Добрин Векилов-Дони, хореография – Ангелина Гаврилова. По традиция, събитието е под патронажа на министрите на културата и на отбраната.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини