Наземен телескоп засне невероятно детайлни снимки на Слънцето

    Слънчевият телескоп DKIST, познат още като Иноуей, засне невероятно детайлни кадри на повърхността на Слънцето. Обсерваторията се намира в Хавайските острови, а DKIST официално е признат за най-големият слънчев телескоп в света. Апаратът започна своите научни наблюдения през февруари 2022 г.

    Изображенията показват сложните характеристики на слънчево петно. Те са зони, в които изпитват магнитни смущения. Благодарение на тези силни магнитни сили околната плазма се охлажда и потъмнява, образувайки вижданото тъмно петно.

    Наскоро публикуваните изображения показват конвекционни потоци от въртяща се плазма с невероятно ниво на детайлност. Кадрите напомнят на снимки от близо на животински видове, очи или коса.

    Мащабът на петната е наистина умопомрачителен.Някои от тях могат да достигнат по-голям от земния диаметър.

    Изображенията биха могли да дадат на учените нова представа за природата на тези слънчеви петна и как те могат да предизвикат слънчеви бури, когато са групирани заедно.

    Значението на магнитните бури и възможността за тяхното прогнозиране нараства, тъй като човечеството има все повече електроника в космоса. Високо енергийни частици, изстрелвани от нашата звезда при интензивни бури могат да повлияят на критична инфраструктура обратно на Земята.

    Слънчевата активност е невероятно висока в наши дни, тъй като Слънцето се доближава до върха на своя приблизително 11-годишен цикъл, точка, известна като слънчев максимум, когато полюсите на Слънцето се сменят. Следващият максимум се очаква да настъпи през 2025 г., след което слънчевата активност отново ще започне да намалява.

    Въпреки всичките ни усилия, все още има много неща, които не знаем за причините за образуването на тези слънчеви петна.

    Източник: dir.bg

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини