МВР-Хасково с мерки за баловете и организация на движението в „Кенана“

МВР – Хасково ще осигури безопасността и охраната на абитуриентските балове, съобщиха от ведомството.

Проверени са увеселителните заведения, маршрутите на придвижване и движението в районите на училищата. Полицаите ще следят за недопускане на пътни инциденти и употреба на алкохол от страна на водачите.

Униформените служители са предприели извънредни мерки, свързани с организацията на движението в района на парк „Кенана” в Хасково. Навлизането на МПС ще бъде разрешено само за автомобилите, превозващи абитуриенти. За целта, на отбивката за двата комплекса - „Европа” и „Фантазия” ще има полицейски автопатрул, който ще пропуска само автомобилите с абитуриенти. Придружаващите ги коли няма се допускат и следва да бъдат паркирани на подходящи места без да затрудняват движението. След като придвижат младежите до увеселителните заведения, автомобилите следва да напуснат районите на заведенията в посока улица „Стара планина”.

Пътните полицаи няма да допуснат паркиране на МПС на улица „Стара планина” и пред входа на парк „Кенана”.

Поради очакваното голямо струпване на хора, ще бъде осигурен транспортен коридор в случай на необходимост от придвижване на коли на Спешна помощ и Пожарна безопасност, по който ще бъде забранено преминаването на МПС и пешеходци.

Въпреки мерките, всяка година се случват по-леки или по-сериозни инциденти, свързани с младежката самонадеяност, неумението за справяне с конфликтни ситуации или загуба на самоконтрол, вследствие на изпития алкохол.

Затова пътните полицаи призовават младите хора да се съобразят с няколко правила за безопасност:

Внимателно преценете възможностите си, когато употребявате алкохол. Трудно е да контролирате личното си поведение, когато сте пили и можете да направите неща, за които после ще съжалявате или ще оставят неприятно последно впечатление у приятелите, с които се разделяте. Освен това, при прекомерната употреба на алкохол, рискувате да станете некрасива или смешна гледка в очите на околните. Опасни инциденти стават и когато абитуриентите тръгват да се придвижват с автомобили на приятели. Неприятно би било да свързвате абитуриентската си вечер с травма или по-тежко увреждане. При никакви обстоятелства не се съгласявайте да ви вози човек, за когото предполагате, че е употребил алкохол или е неправоспособен. Вие също не шофирайте в нощта на бала. Дори и да не сте употребили алкохол, празничната еуфория ще отслаби контрола Ви и може да ви провокира към движение с висока скорост и рискови маневри. По-добре ползвайте такси. Не се качвайте в автомобил  с повече хора от определения брой места. Напомняме, че возенето на предния капак и надвесването през прозорци и люкове на автомобила е извънредно опасно и ще бъде строго санкционирано от пътните полицаи.

Отговорността на родителите и близките също е голяма. Съвети ни към тях е да не предоставят личния си автомобил на своите пораснали деца - абитуриенти. Дори да са правоспособни те са в особено емоционално състояние и могат да допуснат грешки. Предвидете, че те могат да вземат автомобила и без ваше знание и съгласие. Затова при тръгване на абитуриента от дома, проверете дали ключовете на автомобила - основни и резервни, са налице. Най-разумно би било да осигурите трезвен водач, който да осъществява придвижването на младежите в празничната нощ. Настоявайте вашите абитуриенти да не изключват мобилните си телефони и поддържайте периодично връзка с тях. При необходимост да предотвратите рискови пътувания, скандали или нарушения на обществения ред, не се колебайте да звъните на полицията – на тел.112.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини