Ново 20: Борисов иска свой премиер, всички министри ги отстъпва на ПП-ДБ

Ще използваме първия мандат и ще предложим свой премиер, заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на брифинг в централата на партията след заседание на Изпълнителната комисия.

Номинацията ще бъде представена утре в парламента пред всички партии. По думите му кандидатът им е „безспорен“ и човек, който може да изведе страната от икономическата криза. Той го описа като „умен и красив“, но добави:

„Ако трябва да съм честен, по-умен и по-красив от мен няма."

Борисов декларира, че ГЕРБ няма да отстъпи от конституционното си право да излъчи премиер, но всичко останало е било въпрос на договаряне.

„20 министри отстъпвам, за да направим реформите."

Той за пореден път поиска подкрепа от „Продължаваме промяната - Демократична България“ за програмно правителство (върху управленската програма, по която работеха ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС - б.а.), но заяви, че ако втората политическа сила откаже - има и други варианти. До миналата седмица той искаше кабинет с „лица“. Борисов каза още, че вече партията не държи да има министерски кресла, и не поставя ограничения дали кандидатите да са политически лица, или експерти. Когато обаче ПП-ДБ предложи своя проектокабинет, лидерът на ГЕРБ настоя за места и за Томислав Дончев и Делян Добрев.

Според Борисов би било безотговорно страната да отиде на шести поредни избори за последните две години и да останем без бюджет.

Той заговори за кабинет с ограничен мандат, но не влезе в конкретика дали хоризонта на евентуалното проектоправителство влизат или не местните избори идната есен.

„Правителство ще има! Поемаме риска. Ще влезем и в Еврозоната, и в Шенген, ако сме в програмно правителство заедно с ПП-ДБ."

* Текстът е обновен в 12:44 ч.

 

Източник: offnews

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини